Kiskunhalas / galériával

2019.12.23. 12:54

Az adventi koszorú negyedik gyertyája mellett meggyújtották az első hanukagyertyát is

Advent negyedik vasárnapján, a halasi főtéren is meggyújtották a negyedik gyertyát az adventi koszorún vasárnap este. Fellobbant az első hanukagyertya is, a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napjának előestéjén.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Hozdik Zsolt római katolikus plébános gyújtott meg az utolsó gyertyát a halasi főtéren álló adventi koszorún. – A negyedik gyertya a hagyományok szerint a szeretetet jelképezi – emlékeztetett. A katolikus liturgiában ez az időszak december 25-e előtti negyedik vasárnapot és a közéjük eső napokat jelenti. Az advent, azaz az eljövetel ideje eredetileg a negyedik századi szokáshoz kapcsolódik, amikor vízkereszt ünnepén kereszteltek és az ezt megelőző három hétben böjtöltek a hívek. Alapgondolata a megtestesülésben közénk érkező Krisztus várása. A vasárnapoknak is külön jelentése van, mind a négy az úr eljövetelét jelképezi, az első a megtestesüléskori, a második a kegyelembeni, a harmadik halálunkkori, a negyedik az ítéletkori eljövetelre emlékezteti a hívőket.

Fellobbant az első hanukagyertya is a halasi főtéren. A hanuka hétfőn kezdődik, a Gergely-naptár szerint idén december 23. és 30. között lesz. A nyolcnapos hanuka vagy hanukka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi Templom újbóli felszentelésére emlékeznek. Az örömünnep, a vallási és a fizikai szabadság, valamint a fény ünnepe.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámítás előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot. A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a csak ilyenkor használt menórán, a hanukián. A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó szolgagyertyának – mondta el Ritter Nándorné vallástanár, aki a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség nevében Bakos Ágnes középiskolai tanárral közösen gyújtották meg az első hanukagyertyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában