Kecel

2019.11.06. 14:39

Negyvenöt pálinkát kóstol egy-egy zsűritag a versenyen

Látszólag könnyű, valójában nagyon nehéz dolga volt annak a több mint két tucat zsűri tagnak, akik szerdán pálinkákat bíráltak Kecelen, a Magyar Pálinka Hete programsorozat keretében.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A verseny italoknak ugyanis nem könnyű ellenállni. Ha azonban egyik-másik mintából a kelleténél többet kóstol az értékelő, előbb-utóbb elveszti bíráló képességét. Arra pedig igen nagy szükség van, mivel 45 mintát kellett szigorú szabályok alapján minősíteni.

Ezekben a napokban rendezi a keceli T. V. – Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a szokásos Magyar Pálinka Hete programsorozatot, amelynek fő eseménye volt a szerdai Kárpát-medencei Pálinka-, Párlatverseny Bor,- Pálinka-, Párlat- és Palackszépségverseny is. A középiskola évek óta biztosít méltó helyet a Kárpát-medence magyarlakta területeiről érkező pálinkáknak, hogy azok egymással versenyezve megmérettessenek.

Béli Géza a verseny szakmai igazgatója hírportálunknak elmondta, hogy 178 mintát értékelnek a zsűri tagjai. Ők olyan személyek, akik képzett pálinkaértékelők, sokan közülük maguk is főznek nemes italt minden évben. Megjegyezte, hogy korrekt, hiteles értékelés alapján értékelnek. Minden évben finomítják a minősítési rendszert pont azért, hogy a legobjektívebben lehessen bírálni. Az idén is a klasszikus hatos – barack, szilva, körte, alma, szőlő, törköly – mellett ott vannak a bogyós gyümölcsök, amelyek közül a berkenye az igazán kuriózum. De emellett málnából, (fa) eperből, szamócából, szederből, bodzából, csonthéjasokból, meggyből, cseresznyéből is készült nevezett pálinka.

Kérdésünkre miként is érdemes kóstolni, az igazgató elmondta: érdemes előbb megillatolni az italt, miután az ember megmozgatta a pohárban a hungarikumot. Az illat ugyanis már mutatja, hogy mire is lehet számítani. Ezt követően egy kis kortyot kell a szájba venni, majd meg kell keresni az ízeket. Időt kell hagyni a fogyasztásra.

Fotó: Barta Zsolt

Bár a magyar ember egy hajtásra felhúzza a pálinkát szíverősítőként, – főleg disznóvágás idején – ekkor azonban az íz adta különlegességet nem fogja érezni. Hogy mennyi pálinkát fogyasztanak el a zsűri tagok miután 45 mintát lepontoztak? Maximum 1 decilitert, hangzott a válasz. Két szünetet tartanak, sajtot és több liter ásványvizet fogyasztanak, ezzel lehet semlegesíteni az előző minta ízét. A zsűritagoknak nagyon fegyelmezetteknek kell lenni, mivel egy-egy kiváló minta szó szerint itatja magát, mondta Béli Géza szakmai igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában