galériával és videóval

2019.11.15. 11:30

20 éve ápolják dr. Kálmán Lajos emlékét az egykori szabadszállási tanítványok

Dr. Kálmán Lajos népzenekutatóra és zenetanárra emlékeztek a minap Szabadszálláson. A jubileumi népdaltalálkozón nyolc település kórusa lépett színpadra.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Huszadik alkalommal rendezték meg a dr. Kálmán Lajos Népdaltalálkozót Szabadszálláson. A rendezvény díszvendége volt Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes, a Nemzet Művésze és Jámbor Zsolt Kodály-díjas karnagy, valamint a kiváló néprajzkutató lányai, dr. Kálmán Flóra és dr. Kálmán Zsuzsa.

Jámbor Zsolt, a Magyar Kodály Társaság elnöksége és a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége nevében mondott köszöntőt, aki beszédében felelevenítette a népzenekutató életpályáját. Elmondta, dr. Kálmán Lajos több mint ezer kecskeméti és Szabadszállás környéki népdalt jegyzett le, gyűjtött össze.

– Egy igazi polihisztor, nemzetben gondolkodó, kultúrát mélyen ismerő és ismertetni akaró ember volt – emelte ki beszédében a karnagy.

– Darabos József, Szabadszállás város polgármestere beszédében példaértékűnek nevezte dr. Kálmán Lajos örökségének ápolását, gondozását.

– A tanár úr már életében legendává vált, hiszen mindig a nép és a nemzet-nevelők elhivatottságával végezte tevékenységét. Hittel, tudással szolgálta a folklór, az egyházi zene, és a pedagógia ügyét. Nemzetének gyökereit kutatta, az éltető dalt kereste és mentette tovább – hangsúlyozta a városvezető.

A köszöntőket követően a népdalkörök léptek színpadra. A műsorban egyebek mellett szüreti és bordalok, kiskunsági, szatmári dalcsokrok és Dr. Kálmán Lajos gyűjtéséből való népdalok hangzottak el a kórusok tolmácsolásában. A találkozó zárásaként Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes, a Nemzet Művésze értékelte a produkciókat.

„Aki énekel, annak a szíve csordultig megtelik szeretettel” – idézte Szent Ágoston gondolatait, majd látta el hasznos szakmai tanácsokkal a résztvevőket. Végezetül a népdalkörökkel közösen énekelte el az Erdő, erdő, erdő maros-széki kerek erdő című népdalt.

A színpadi produkciókat követően az önkormányzat, a család képviselői és a népdalkörök helyezték el a megemlékezés koszorúit, a Dr. Kálmán Lajos szülőházánál lévő emléktáblánál. A program ebéddel és közös énekléssel zárult.

– Nagyon megérint, hogy milyen alázattal és szeretettel ápolják édesapám emlékét, és hagyatékát a szabadszállásiak. Személy szerint is jó ide visszajönnöm, hiszen rengeteg gyermekkori emlék fűz a városhoz és az itt élő emberekhez. Bár nekem a zenei pályához nem volt elegendő mértékű a vonzódásom, ám a népdal szeretete szervesen végigkísérte az életemet. Atyai hagyatékként fontosnak tartom a hagyományok ápolását, megőrzését, példaértékűnek az egykori tanítványok munkásságát – mondta el hírportálunk érdeklődésére dr. Kálmán Zsuzsa.

Húsz esztendeje emlékeznek meg tanítómesterükről

Kovács Imréné több mint négy évtizede vette át a szabadszállási népdalkórus vezetését, tanára, dr. Kálmán Lajos unszolására. A tanár úr egészen halálig figyelemmel kísérte, és szakmai tanácsokkal segítette a munkánkat. A húsz esztendős múltra visszatekintő rendezvényünkkel kívánunk tisztelegni munkássága előtt, melyre főként az egykori tanítványok kapnak meghívást – emelte ki a szabadszállási Kiskun Népdalkör vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában