Kecskemét

2019.11.21. 20:00

Ady Endre munkássága előtt is tisztelegtek

Rendhagyó művészettörténeti órával egybekötött felolvasóversenyt tartottak kedden Kecskeméten az ifjú­sági otthonban. Ebben az évben nagy érdeklődés kísérte az irodalmi megmérettetést.

Sebestyén Hajnalka

A versenyen kiválóan szereplő 7-9. osztályosok

Forrás: Petőfi Népe

A Katona József-napok rendezvénysorozat megnyitóján Csizmadia Ilona, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon munkatársa, a program szervezője köszöntötte az érdeklődő diákokat és felnőtteket. A rendhagyó művészettörténeti órát Katona József arcmásai címmel tartotta meg Sümegi György művészettörténész, aki 1971 és 1981 között a Kecskeméti Katona József Múzeum művészettörténészeként kiállításokat rendezett, és újjászervezte az 1911-ben alapított Kecskeméti Képtárat. Az előadás keretében Katona József-ábrázolásokról esett szó a képzőművészeti alkotásokban, a neves művészettörténész tolmácsolásában, aki a Katona József arcmásai című könyv szerzője is.

Az előadás után kezdődött el az Életem nyitott könyve című prózafelolvasó verseny, melyen a kecskeméti és környéki iskolások két kategóriában – 7-9. osztály és 10-12. osztály – léptek a zsűri elé. A felolvasóverseny egyben tisztelgés volt a 100 évvel ezelőtt elhunyt Ady Endre előtt is, az Ady-emlékév kapcsán. A felolvasóverseny témái: önéletrajzi írások, portrék és önportrék, vallomások a magyar írók és költők köréből Katona Józseftől Ady Endréig.

A zsűrizésében részt vett az I. korcsoportban Bajtai Mária ny. magyartanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tagja és Farkashalmi Erzsébet magyartanár, drámapedagógus. A II. korcsoportban Komáromi Attila, a Katona József Társaság elnöke és Varga Mónika kommunikációs szakember, sajtószóvivő.

Csoportkép a 10-12. osztályos díjazottakról
Fotó: Petőfi Népe

Szereplésük alapján a következő diákok értek el helyezéseket a korcsoportjukban. A 7-9. osztályosoknál, az I. korcsoportban első helyezést ért el Dakó Ádám Ferenc (9. o., Piarista Gimnázium, felk. tanára: Tősér Anna), második lett Csordás Lili (8. o., Vásárhelyi Pál ált. iskola, f. t.: Vajdáné Jandrasits Orsolya) és Bukovinszky Lara (9. b, Bolyai János Gimnázium, f. t.: Pap Viktória), harmadik Simon Zsófia (7. o., Vásárhelyi Pál, f. t.: Terbéné Garajszki Anikó). Negyedik helyezést ért el Duda Dániel (9. o., Piarista Gimnázium,

f. t.: Tősér Anna). A Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját kapta: Takács Ágnes (7. a, Katedra Általános Iskola és Gimnázium, f. t.: Papné Csaplár Krisztina). A Katona József Társaság különdíját kapta: Kőszeghy Zorka (8. o., Vásárhelyi Pál, f. t.: Vajdáné Jandrasits Orsolya).

A versenyen kiválóan szereplő 7-9. osztályosok
Fotó: Petőfi Népe

A 10-12. osztályosoknál, a II. korcsoportban Bartus Bertalan (12. o., Katona József Gimnázium, f. t.: Orbán Edit) bizonyult a legjobbnak. Második lett Gál Erzsébet (12. o., Református Gimnázium, f. t.: Tusáné Petróczi Lea), harmadik Füleki Barbara (11. o., Kada Elek Szakgimnázium, f. t.: Somodi Rita). Negyedik helyezést ért el: Danka Gábor (11. o., Katedra, f. t.: Novák László), ötödik Szarvas Fanni (10. o., Református Gimnázium, f. t.: Szabó Gabriella). A Magyar Irodalomtörténeti Társaság különdíját kapta: Lantos Rebeka (11. o., Katona gimnázium, f. t.: Orbán Edit). A Katona József Társaság különdíját kapta: Nagy Máté (10. g, Kodály Iskola, f. t.: dr. Debreczeni Józsefné.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában