Kiskőrösi járás

2019.10.27. 07:00

Sok esetben indokolatlanul hívják az orvost

A Kiskőrösi járásban éjszakánként átlagosan húsz beteg kért valamilyen segítséget az orvosi ügyelettől. A betegforgalmi beszámolókból kiderült, hogy az éjszakai ügyeletre legtöbbször indokolatlanul érkeznek a páciensek.

Barta Zsolt

A kiskőrösi orvosi ügyelet nappal szakorvosi rendelőként működik

Forrás: Petőfi Népe

A térségbeli közbeszéd aktuális témája a városi központi ügyelet munkája. A Kiskőrösi járásban délután 16 órától másnap reggel nyolcig csak a járási központban kaphat ellátást az olyan beteg, aki nincs rászorulva a kórházi ápolásra. Kecel ebből kimarad, mert ott már évekkel korábban megszervezték a saját ügyeletet, mely több mint 15 millió forintjába kerül a településnek. Soltvadkerten szinte minden évben felvetődött a kérdés, hogy legyen-e éjszakai ügyelet a 7,4 ezer lelket számláló településen a keceli példához hasonlóan.

Ennek a finanszírozása a jelenlegi évi 4,3 millió forint többszörösébe kerülne, így mindig lekerült a téma a napirendről.

A szolgáltatást biztosító vállalkozás a közelmúltban számolt be a kiskőrösi testület előtt a július 31-ig tartó időszak betegforgalmáról.

A térségben kilenc település, Akasztó, Bócsa, Csengőd, Kaskantyú, Kiskőrös, Páhi, Soltvadkert, Tabdi és Tázlár tartozik az ügyelethez. Július 31-ig 4318 személy ellátását regisztrálták, azaz éjszakánként átlagosan húsz beteg kért valamilyen segítséget az ügyelettől. Soltvadkertről mintegy félezer, 532 személy vette igénybe a szolgáltatást. Döntően Kiskőrös az a település, amelynek a polgárai felkeresik az ügyeletet, a 14 ezres lélekszámú város adja a forgalomnak csaknem felét.

A betegforgalmi statisztikából kiderül, hogy egyebek mellett 3353 ambuláns ellátás, 655 hívás, 161 tanácsadás volt a vizsgált időszakban. Az ügyelet 381 személyt kórházba utalt, 83-an elhunytak. Érdekes, hogy az orvosi értékelés szerint mintegy 3142 esetben volt indokolatlan a szolgáltatás igénybevétele. Azaz nagyon sok esetben a betegek várhattak volna a másnapi háziorvosi, szakorvosi nyitásig, ugyanakkor a gyakorlat az, hogy az orvos nem küldi haza, hanem ellátja az éjszakai ügyelet során hozzá forduló embereket.

A kiskőrösi orvosi ügyelet nappal szakorvosi rendelőként működik
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában