Kiskunhalas / galériával

2019.10.07. 14:00

Ezüstmisével ünnepelték a két és fél évszázados templomot és egyházközséget

A Kiskunhalas-Alsóvárosi Szent Péter és Pál Főplébánia közössége idén júniustól 2020 októberéig különböző liturgikus eseményekkel, lelki és közösségi programokkal emlékezik meg az egyházközség megalapításának idén 250 éves jubileumáról és a templomszentelés 250. évfordulójáról. Ebből az alkalomból mutatott be ezüstmisét P. Marian Adam Waligóra, a częstochowai kegyhely és kolostor házfőnöke. Az eseményen részt vett Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Dr. Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete is.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A jubileumi rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye a templomszentelés évfordulójának napján, október 6-án volt, amikor a plébánia közössége az egyházközség megalapításának jubileumát ünnepelte. 1766-ban Mária Terézia parancsára a város telket ajándékozott a katolikus egyháznak templom, paplak és iskola építés céljára. A középkori plébánia a török hódoltság után megszűnt, újraalapítása 1769-ben, idén 250 éve történt az első plébános kinevezésével. A templom építése még abban az évben megkezdődött.

Malczyk Károly és Pawlik Milada lengyel menekült házaspár festette ki a templomot 1944-ben, 75 évvel ezelőtt. A templomban mára számos újabb lengyel vonatkozás is fellelhető. A tavaly ősszel Stanislaw Dziwisz bíborostól kapott Szent II. János Pál pápa vérereklyét őrzik itt, valamint a Szent Fausztina nővérhez kötődő Irgalmas Jézus festmény mellett Szent Maximilian Kolbe atya képe is jelen van a templom azon részében, ahol a lengyel házaspár által festett czestochowai Fekete Madonna ábrázolás látható.

Az évente több millió zarándok által felkeresett częstochowai kegyhely – Lengyelország lelki fővárosa – kolostorának házfőnöke P. Marian Adam Waligóra OSPPE látogatott el Kiskunhalasra, hogy az egyházközség jubileumi eseményére emlékezve hálaadó szentmisét mutasson be. Hozdik Zsolt kanonok, plébános meghívását tavaly ősszel adta át a lengyelországi kegyhelyen a házfőnök részére Kuris István László önkormányzati képviselő, közel egy éves előkészítés előzte meg a kiskunhalasi látogatást.

Az ünnepi szentmisén részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete is.

– A templom nem csak egy építmény, egy emlékhely, hanem az egyház belső élő közössége. A templom Krisztus testének élő köve, ahol a tiszteletre méltó falak között az elő egyház szépségét ünnepeljük. Nem a templom kövei a szentek és nem azok igénylik a tiszteletünket, a szentek maguk az egyház hívei, akik alkotják az élő közösséget – fogalmazott P. Marian Adam Waligóra, a częstochowai kegyhely igazgatója szentmisén tartott igehirdetésében.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet lengyel-magyar barátságot és a keresztény hit fontosságát méltatta. – A barátság abból áll, hogy megbízhatóak, hűségesek és szolidárisak legyünk egymással. Az ezer éves közös történelmünk során erre volt számos példa. Nagyon fontos, hogy a kereszténység megmaradjon az európaiak szívében. A kereszténység fenn tud maradni Európai nélkül, de Európa nem tud fennmaradni a kereszténység nélkül – mondta a nagykövet.

A szentmisét követően hangversenyt adott a templomban a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.

Marian Adam Waligóra pálos szerzetest 1994-ben szentelték pappá Częstochowában. Fiatal szerzetesként magyarul is tanult a magyar alapítású rend gyökerei miatt, valamint a magyarországi pálosokkal való kapcsolattartás érdekében. Pappá szentelése után újmisésként Magyarországra, a pécsi pálos kolostorba került, és ott végzett egy éven keresztül lelkipásztori szolgálatot, elmélyítve ez alatt magyar nyelvi, történelmi és kulturális ismereteit.

Lengyelország nemzeti kegyhelyére, Częstochowába, a Jasna Góra-i pálos kolostorba helyezték: 2014-ig a kegyhely igazgatóhelyettese volt, 2014-ben a kolostor házfőnök-helyettese, majd házfőnöke lett: a pálos rend legnagyobb kolostorának, több mint száz szerzetesnek elöljárója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában