Olaszországi verseny

2019.10.20. 07:00

Első lett a kecskeméti Glamour a munkakutyák világversenyén

Glamour, a hétéves szuka németjuhász első helyezést ért el az Olaszországban megrendezett német­juhász-munkakutyák világversenyén. Gazdája, Lovász Mari­anna méltán lehet büszke kedvenc négylábújára.

Sebestyén Hajnalka

Lovász Marianna és Glamour a család körében, Lovász Attilával és Pankával Modenában

Fotó: Németh Viktor

Lovász Marianna és férje, Lovász Attila jól ismert szakemberek a hazai munkakutyások és kutyatartók körében. Lovász Attila hosszú évek óta működteti a Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesületen belül a kutyás szakosztályt. Saját kutyaiskolájában már számos négylábút tanított, készített fel vizsgákra.

Mint arról lapunkban korábban már írtunk, a Lovász család saját kutyáikat is indítja versenyeken, nagyon szép sikerekkel. Attila német juhászkutyája, Borisz az elmúlt években számos rangos díjat elnyert munkakutya kategóriában. A nemzetközi munkakutyaverseny egy nagyon összetett sport, melyet nemzetközi vizsgarend (IGP) alapján állítanak össze. A munkakutyáknak három ágazatban kell megfelelni: nyomkövetés, engedelmesség, őrző-védő munka. Ahhoz, hogy egy kutya kimagasló sikereket érjen el az IGP-ben, már a tenyésztésére, a felmenői vérvonalára is oda kell figyel­ni.

Marianna kutyája, Glamour ugyanabban a tenyészetben született, mint Borisz. A most hétéves szuka fiatal korában levizsgázott, majd megszerezte a munkakutyák körében elérhető legmagasabb minősítést, az IGP3-at. Az elmúlt években azonban nem versenyzett, mivel Marianna két évvel ezelőtt adott életet kislányuknak, Pankának, így nem volt ideje Glamour versenyeztetésére.

– Glamour igaz már nem fiatal, de nem is aggastyán. Bár versenyekre nem járt, de folyamatosan edzett, így jó kondiban volt. Nyáron láttam a WUSV Német Juhászkutya Világszervezet által meghirdetett németjuhász-munkakutyák világversenyét, ahol Obedience ágban is lehetett indulni, és úgy éreztem, miután a kvalifikációs feltételeknek megfeleltünk, érdemes lenne megpróbálni. A megméretést a közelmúltban rendezték meg Olaszországban, Mode­nában – mesélte Marianna.

– A nevezés után megkezdtük az intenzív felkészülést Glamourral. Három számban lehetett indítani a kutyákat a versenyen. Agility kategóriában (akadálypálya teljesítése időre), Obedience kategóriában (engedelmesség), valamint IGP kategóriában, ahol a nyomkövetés, engedelmesség és őrző-védő szereplést együttesen nézték. Mi az Obedience kategóriában indultunk. Glamournak ez volt az első komoly versenye, melyet meg is nyert – mondta büszkén gazdája.

Lovász Marianna és Glamour a család körében, Lovász Attilával és Pankával Modenában
Fotó: Németh Viktor

A kétnapos versenyen mindkét nap eredményét figyelembe vették. Kategóriájában, az OBED I.-ben Glamour az első napon a harmadik, a második napon pedig az első helyen végzett, így összetettben megnyerte a versenyt.

– Nagyon jó érzés, hogy ilyen szép sikereket értünk el Glamourral. Egyelőre nem tudom még, hogy indul-e újabb versenyeken. Borisz most nyolcéves, éppen nyugdíjaztuk, és már egy új kiskutyát, a 14 hónapos Scott németjuhászt eddzük. A levezető edzések Borisznál folyamatosak, kitűnő állapotban van, akárcsak Glamour – jegyezte meg végül Marianna.

Érkeznek az ország legügyesebb és legszebb németjuhászai

Hetényegyháza november első hétvégéjén ad otthont az országos németjuhászmunkakutya-versenynek, mely két részből áll, kiállításból és munkaversenyből. A versenyt a Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület és a hetényegyházi kutyaiskola szervezi meg a hetényi lovaspályán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában