Kalocsa

2019.10.08. 16:00

Elkészültek a látványtervek a Duna-hídról

Műszaki jellemzőket, végleges látványtervet és pontos elhelyezkedést mutató térképet osztott meg a tervezett Kalocsa–Paks Duna-hídról dr. Bálint József.

Gábor János

Kerékpárút is épül majd a híd mindkét oldalán

Forrás: NIF

A kalocsai polgármester közösségi oldalán megjelent fotókat és egyéb dokumentációkat hivatalos hirdetményként akasztották ki a városháza folyosóján, ezzel jelezve: „célegyenesben a pályázat kiírása a kivitelezési tervekre és kivitelezésre”, áll a posztban. Az egész konkrétan egyébként Foktő és Dunaszentgyörgy között húzódó átkelő építése 2020-ban kezdődik, tette közzé dr. Bálint József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tájékoztatására hivatkozva.

Az új mederhíd úgynevezett feszített-függesztett híd lesz, vagyis a szerkezetre ható erőket a teljes hosszában végigvezetett, mindkét oldalon megfeszített kábelek veszik fel. Ez viszonylag új, csak az elmúlt néhány évtizedben elterjedt hídfajta. Előnye, a korábban népszerű ferdekábeles (ilyen például a Megyeri híd) építményekkel szemben, hogy kisebb támasztószerkezetek kellenek hozzá – ezek a Kalocsa–­Paks Duna-híd esetében 22 méter magasak lesznek. A két ártéri híd hossza 220 és 286 méter, a mederhídé pedig közel 440, így a teljes átkelőé 946 méter. A szélessége – kétszer egysávos közút, valamint kétirányú kerékpárút – változó, 19,26–23,26 méteres lesz.

Kerékpárút is épül majd a híd mindkét oldalán
Fotó: NIF

A Duna-hidat a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt., valamint az UTIBER Közúti Beruházó Kft. alkotta konzorcium tervezte. Acél- és betonszerkezetű hidat álmodtak, úgy, hogy alatta maradjon legkevesebb 180 méteres hajózási szélesség. A beruházással párhuzamosan nagyszabású útrekonstrukciók, valamint természetesen rávezető útépítések is várhatók, a folyó mindkét oldalán. A Kalocsai járás Duna menti községein átvezető 5106-os utat felújítják, és folytatják a város nyugati elkerülőjének szánt 512-es út építését, ami a hídnak köszönhetően közvetlen összeköttetést teremt az 51-es és a 6-os főút, valamint az M6-os autópálya között. Az első utazók várhatóan 2022 őszén kelhetnek át a hídon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában