felújítás

2019.10.22. 21:24

Daruval emelték le a helyéről a halasi szélmalom tetejét

A halasi Sáfrik-féle szélmalom felújításának egyik leglátványosabb mozzanata zajlott kedden délelőtt. Daruval leemelték az öt tonnás szerkezetet, hogy majd felújított állapotban vissza helyezzék a helyére. A város legrégebbi műemléképületét 110,5 millió forintból újíttatja fel az önkormányzat, a forrást európai uniós pályázaton és kormányzati támogatásból biztosítja.

Pozsgai Ákos

Fotó: Kristóf Imre

Nagy volt a sürgés-forgás kedd délelőtt a szélmalom körül, a járókelők és a környék lakói órákon keresztül nézték a szélmalom tetejének leemeléséhez szükséges előkészületeket, majd ahogy a daru a magasba emelte az öttonnás szerkezetet és leengedte közvetlen a malom melletti füves tisztásra.

Fotó: Kristóf Imre

A Kölcsey és a Szélmalom utca sarkán, egy dombon álló csonka kúp alakú, kúptetős, zsindellyel fedett szélmalmot még az 1860-as években építette vályogból Hunyadi Antal. Az 1890-es években a külső oldalára egy téglasor vastagságú köpeny került, majd 1901-ben felülhajtós rendszerűre építették át, 1919 és 1930 között aztán többször felújították. A malom 1940 és 1950 között takarmány tárolóként működött, 1945-ig Sáfrik József molnár tulajdonában volt. Majd 1964 és 1966 között helyreállították és népi műemlékké nyilvánították.

A szélmalom állapota azonban az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, a kisebb-nagyobb állagmegóvó felújítások ellenére komoly sérülések keletkeztek az épület külső falán. A gyakori beázások miatt halaszthatatlanná vált a műemlék szélmalom átfogó felújítása. A munkálatok augusztus közepén kezdődtek el. A szakértő szerint a teljes tető várhatóan az év végére lesz kész, nagyon sok elemét újra kell cserélni, egyedileg legyártani.

Fotó: Kristóf Imre

A felújítás során megerősítik a szélmalom belső, eredeti vályogból készült falát és a külső téglaborítást is. A malom fa szerkezetét is teljesen felújítják és visszakerül a helyére a szélvitorla, a tervek szerint újra őrlőképes állapotba hozzák az épületet. A felújítási munkálatok várhatóan a jövő nyár elejéig tartanak majd.

Fotó: Kristóf Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában