Tabdi / Kecskemét

2019.09.16. 13:10

Sziráczki Liliért izgul a hazai cirkuszvilág és a barátok

Csütörtökön zuhant le az artistaművész a trapézról Boszniában egy fellépés során. Az egyik csigolyája eltört, vasárnap hazahozták, várhatóan hétfőn műtik.

Barta Zsolt

A tervek szerint hétfő délután műtik a Kecskeméti Megyei Kórházban azt az artistaművészt, aki csütörtökön lezuhant egy boszniai előadás során. A Tabdiból származó Sziráczki Lili egy lengőgyakorlatot adott elő, amikor váratlanul egyensúlyát vesztette. Lezuhant, körülbelül mintegy 5 méter magasságból. Sziráczki Lili művésznő egy, a cirkuszi világban jól ismert családból származik. A család francia ősöket jegyez, XV. Lajos királyig vezethető vissza a családfájuk. A Picard család 250 éves cirkuszi múltra tekint vissza. A nagyszülők, Endre és Sarolta 50 évig dolgoztak artistaként. Lili keresztapja, Picard Endre pedig unokahúgával egy társulatban lép fel saját bohócszámaival. Lili mondhatni a génjeiben hordja a cirkusz szeretetét, így nem csoda, hogy ő a trapézra született. A család ma Tabdiban él, a művésznő édesanyja Tünde a helyi művelődési ház igazgatója. Egyetlen lányával történt meg a baleset. Ezekben az órákban a család a megyei kórházban izgul a 20 éves szépségért, akinek a 3. csigolyáját műtik. Picard Tündét hétfőn délelőtt hívtuk fel.

– Lili nagyon erős ember. Fel akar épülni. Boszniában a balesetet követően azonnal megcsinálták a röntgent és a ct-t. A kinti orvosok először csak azt gondolták, hogy megrepedt egy csigolya. Azaz talán nincs is akkora nagy baj. Majd kiderült, hogy nagyobb a gond, mint először látszódott, Ott megmondták, hogy műteni kell. Mi azt akartuk, ne ott, hanem itthon műtsék. Kimentünk Lili után Boszniába. Minden kapcsolatunkat bevetettük. A cirkusz sokat segített, hogy hazahozzuk. Segítséget nyújtott Fekete Péter kulturális államtitkár is a zökkenőmentes hazahozatalban, aki látogatást tett Kecskeméten. – A mentőszolgálat segítségével vákuumágyon elhelyezve hozták haza Lilit. Le a kalappal a mentőseink előtt – fogalmaz Lili édesanyja. Nagyon jó mentőorvost kaptunk. Nagyon lassan, óvatosan mentek, mintegy 18 órás műszakot dolgoztak végig, hogy haza hozzák.

A Picard család

 

Szombaton este indultunk odakintről, és Kecskemétre vasárnap reggel negyed hatra érkeztünk meg. A zárójelentést elküldték, de itthon újból minden vizsgálatot megcsináltak. A cirkusztársadalom, a barátok, Tabdi község, mindenhonnét telefonáltak, hogy segítséget adnak. Egy irányított véradást sikerült megszervezni a műtét érdekében.

– Hogy milyen Lili hangulata? Nagyon erős, minél hamarabb gyógyulni szeretne. A magatehetetlenség nagyon zavarja. Mint artista akar tovább dolgozni. Orvostól és artista kollégáktól kaptunk visszajelzést, hogy lehetséges a visszatérés. De!! A műtéttől, a gyógyulástól sok minden függ. Ha lehetne, már holnap vissza menne a trapézra. A nagyszülők, akik évtizedekig a cirkuszi világban léptek fel, édesapám Picard Endre és édesanyám Sarolta akárcsak a testvérem Endre, akivel ugyanabban a cirkuszban lépett fel mint Lili, idegesek. De mellette vagyunk, fogjuk a kezét. Várjuk a műtétet. Reménykedünk. – fogalmazott az édesanya, Picard Tünde. Majd hozzátette: a balesetről annyit, hogy arról senki sem tehet. Volt olyan kiváló artista, aki 30 évnyi rutin ellenére szenvedett balesetet. Sajnos ezt be kell vállalniuk a cirkusz művészeinek. Hogy mennyi a felgyógyulási idő? Nem tudjuk. Most arra koncentrálunk, hogy sikerüljön a műtét. Utána leülünk és megbeszéljük a jövőt. – mondta végül Picard Tünde, Sziráczki Lili művésznő édesanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában