Kecskemét

2019.09.22. 15:30

November elejétől vehetik használatba az új körforgalmat

Nagyon várják a Kecskemét-­Máriahegyben lakók az arborétum sarkánál épülő körforgalom átadását. Mint megtudtuk, ez november elején esedékes.

Hraskó István

A Máriahegyben élők nagyon várják az arborétum sarkánál épülő körforgalom átadását

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A nyári iskolai szünet kezdetekor, azaz június közepén zárták le a Nyíri út Máriahegy felé vezető szakaszát és a Károly Róbert körutat az arborétum sarkánál épülő körforgalom munkálatai miatt. A kivitelezés már az utolsó ütemében jár, a meglévő körforgalomcikkelyt használni tudják az autósok, de az arborétum melletti út burkolatából egy körülbelül 20 méteres szakasz még hiányzik, így a Máriahegyben lakók kénytelenek továbbra is kerülni. A kivitelezés határidejeként egyébként az év végét jelölték meg, azaz mondhatni, hogy a kivitelező nincs csúszásban, de nyilván érthető annak az olvasónknak a panasza is, aki megkereste szerkesztőségünket, járjunk utána, mikor lesz kész teljesen a körforgalom.

– Kerülőutakon kényszerülünk eljutni dolgozni, óvodába és iskolába, pedig láthatóan már nem lenne sok feladat, hogy használhassuk mi is a körforgalmat. A földutak borzalmas állapotban vannak, a Kálti Márk utca, Fenyves köz, Futrinka utca, a Tesco felé vezető út is kritikán aluli. Az őszi esőzések beköszöntével még nagyobb problémák fognak kialakulni a közlekedésünkben. Nem beszélve arról, hogy mekkora időveszteségünk és többletköltségünk keletkezik a rossz minőségű utak miatt – írta levelében a Máriahegyben lakó hölgy.

Takács Valentinától, az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: jelenlegi állapotában rendkívül balesetveszélyes lenne a körforgalom Máriahegy felől, a megnyitásra csak a befejezés után lesz lehetőség. Mint megtudtuk, az átadás november elején várható.

Olvasónk azt is szóvá tette, hogy Máriahegyben nem szélesítik a keskeny utakat, nincs csatornahálózat, se kerékpárút, nem éppen ideális a közlekedés gyalogosan és biciklivel sem.

Takács Valentina ezzel kapcsolatban elmondta: a településrendezési terv módosítása széles körű társadalmi egyeztetéssel készült el, Máriahegyben is voltak lakossági fórumok, és az önkormányzat ezeken jelezte: mivel nagy az igény rá, lehetővé teszik az építkezéseket a városrészben, elhárítanak minden bürokratikus akadályt, átminősítik a szántóföldet (ezzel pedig alaposan megnő a telek forgalmi értéke). Viszont a közművesítésben az önkormányzat nem tud segíteni az odaköltözőknek. Mint a kommunikációs vezető hangsúlyozta, az volt a megállapodás, hogy az építkezést a város lehetővé teszi, de a tulajdonosoknak kellene összefogniuk, megállapodniuk és megszervezniük a fejlesztéseket.

A Máriahegyben élők nagyon várják az arborétum sarkánál épülő körforgalom átadását
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Buszforduló, kerékpárút, parkoló

A III. Béla körút–Károly Róbert körút–Nyíri út kereszteződésében épülő körforgalomra, a Károly Róbert körúti buszfordulóra és a körút 300 méteres új szakaszára 700 millió forintot nyert el pályázaton az önkormányzat. Mintegy 210 méter hosszúságban gyalog-kerékpárút is lesz a Károly Róbert körúton, a buszfordulónál szociális épületet és három fedett várót helyeznek el, és 10 férőhelyes B+R parkolót is kialakítanak. A biciklisek számára kerékpáros-átvezetés teszi majd lehetővé a körforgalmon áthaladó közlekedést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában