kecskemét

2019.09.11. 07:00

A homlokzatok és háztetők zöldítése megoldás lehet a hőség ellen

A 10 millió fa – Kecskemét közösségi találkozóját tartották hétfőn a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Horváth Péter

Balról: Győri András, Kanalas Imre, Hoyk Edit és Farkas Barta Kata

Forrás: baon.hu

Fotó: Horváth Péter

Farkas Barta Kata bemutatta a 10 millió fa kecskeméti közösségét és célját. A csökkenő zöld felület miatt a közösség célja, hogy a jövőben Kecskemét lakosságszámával azonos, 110 ezer fát ültessenek a városban. A hétfőn napra pontosan két hónapja megalakult közösség vezetője elmondta, hogy Kaposvár csatlakozásával létrejött a századik közösség az országban.

Ezt követően dr. Hoyk Edit, az MTA tudományos főmunkatársa, a Neumann János Egyetem docense tartott előadást Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz városi zöldítéssel címmel. Hoyk Edit szólt a városi hősziget jelenségéről, ami azt jelenti, hogy beépített területen a hőmérséklet jelentősen magasabb, mint a várost környező külvárosi és vidéki területeken. A jelenség oka egyrészt a város fizikai felszíni jellemzői, vagyis a beton és az aszfalt nagyobb arányban nyeli el a hősugárzást, mint ahogyan visszaveri és hiányoznak a zöld, természetes pároldó felszínek, mint a talaj, a növényzet és a felszíni vizek. A függőleges falfelületek is fokozzák a felmelegedést és gátolják a szelet, ami csökkenthetné a hőmérsékletet. Az árnyékolás nélküli falfelületek közelében nyári napokon a 60 Celsius fokot is meghaladhatja a levegő hőmérséklete.

Hoyk Edit alternatív lehetőségeket mutatott be a zöldítésre, a zöld tetők és zöld homlokzatok az előbbi problémára is megoldást kínálnak. A vizsgálati eredmények bizonyítják a zöld növénnyel befuttatott homlokzatok pozitív hatásait nyári időszakban, míg télen mérséklik az épület hőveszteségét. A zöld, növénnyel beültetett tetők pedig nem csak a felmelegedéssel szemben nyújtanak védelmet, hanem a csapadékvíz visszatartásával csökkentik a vízhiányt és hozzájárulnak a városi csapadékvíz-menedzsmenthez, ami különösen fontos a felmelegedés nyomán jelentkező aránytalan eloszlású csapadék szabályozásához. A zöld tetők előnyei, hogy csökken a légkondicionálásra felhasznált energia, csökken a csúcsidőszaki energiaigény, hatékonyabb vízgazdálkodást eredményez, végső soron javul az életminőség. Hátránya, hogy nagyobb beruházási és fenntartási költséggel jár, de ezeket pozitív hatásai ellensúlyozzák.

Balról: Győri András, Kanalas Imre, Hoyk Edit és Farkas Barta Kata
Fotó: Horváth Péter / baon.hu

Ezután Győri András, Kecskemét főkertésze a faültetés szabályairól, majd Kanalas Imre, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. stratégiai- és városfejlesztési csoportvezetője a közösség városfejlesztési lehetőségeiről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában