galériával

2019.08.21. 14:26

Az államalapító ünnepén köszöntötték a város kiválóságait Jánoshalmán

Szent István napján kora este ünnepi szentmisével kezdődtek a megemlékezések Jánoshalmán a Szent Anna római katolikus templomban, amelyet Gyirán Péter káplán celebrált. A szertartás után helyi művelődési házban ünnepi testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Szent István ünnepe nem egyszerűen az államalapítás és az Alkotmány, az új kenyér ünnepe, hanem annak a magyarságnak az ünnepe, amely tisztában van azzal, hogy világos és tiszta értékrend nélkül nem jutunk sehová – mondta ünnepi beszédében Czeller Zoltán polgármester. Rámutatott: Szent István ünnepén egy olyan történelmi személyre emlékezünk, akinek volt célja, az országát biztonságban akarta tudni. Aki fel tudott tekinteni az égre és családi tragédiája ellenére képes volt felajánlani országát Szűz Máriának, a magyarok nagyasszonyának. A városvezető szerint nem a közös jogrend, nem a közös védelmi rendszer, nem a közös gazdasági szervezet tesz bennünket európaivá, hanem az értékrend, amely Szent István számára világos felismerésétől örökségünké vált. – Ennek az értékrendnek lényeges eleme a családi, vallási, kulturális nyelvi közösség, amelyhez hozzá tartozik az áldozatvállalás, a szolgálat, mások életének szolgálata. Lényeges eleme, hogy van jövőkép, hogy nem élhetünk pillanatnyi érdekeink szerint. Ez az értékrend azt is magába foglalja, hogy az igazság tesz szabaddá, nem pedig a hazugságok – fogalmazott a polgármester.

A városi ünnepségen adták át az önkormányzat képviselő-testülete általa adományozott kitüntetéseket. „Jánoshalma Város Díszpolgára” címet adományozott a testület Kiss György volt polgármesternek, több évtizedes közösségi szolgálatáért, a város iránt megnyilvánuló elkötelezettségéért.

„Jánoshalma Város Díszpolgára” címet adományozott a képviselő-testület Szakál Lajos, Jánoshalma rendszerváltás utáni első polgármesterének Jánoshalma iránt elkötelezettségéért, több évtizedes közösségi szolgálatáért.

Az önkormányzat képviselő-testülete Életműdíjat adományozott Ádám Tamás Vencelnének, az Idősek Klubja volt vezetőjének, a város szociális szolgáltatásainak területén végzett három évtizedes magas színvonalú és lelkiismeretes munkája elismeréséül

„Jánoshalma kultúrájáért” díjjal ismerte el a képviselő-testület a Mithras Pedagógus Énekkarnak a jánoshalmi ünnepségek színvonalának emeléséért, a város kóruskultúrájának és hírnevének határokon belül és kívül való erősítéséért, az egyházi kórusművek népszerűsítéséért. A díjat Karsai Péter karnagy, ének-zene tanár, volt országgyűlési képviselő vette át az énekkar nevében.

„Jánoshalma kiváló pedagógusa” címet adományozott a képviselő-testület Zadravecz Györgynek, áldozatos, lelkiismeretes és több évtizedes kimagasló pedagógiai munkásságáért, a kitüntetést korábban a Pedagógusnapi ünnepségen vehette át.

Az ünnepségen az Operettszínház jánoshalmi származású Nádasdy-díjas rendezője, Somogyi Szilárd, a Jánoshalmáért cím birtokosa, valamint a Pro Urbe-díjas Halas Táncegyüttes működött közre. Kiskunhalas legrégebbi, közel 30 évvel ezelőtt alakult néptáncegyüttese, a fennállása óta számos díjat nyert és szakmai sikert ért el, külföldi és belföldi fesztiválok rendszeres résztvevője, Európa valamennyi országában népszerűsítette a Kárpát-medence táncait, de Mexikóban, Kanadában, Taiwanban is jártak táncosai. Az együttes 3 csoportban, gyermek és ifjúsági, felnőtt és szenior csoportban Cornea Zsolt vezetésével működik. A mostani ünnepségen az együttes felnőtt és ifjúsági csoportja négy műsorszámmal készült.

Kitüntették a polgármestert

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere Jánoshalma város infrastrukturális fejlesztésért többek között a helyi közintézmények felújításával szolgáló, sikeres településvezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Budapesten vette át a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában