Baja

2019.08.30. 17:30

A Jelky-szobor marad, de a tér teljesen átalakul

Két év múlva használhatják a megújult Jelky teret a baja­iak. Aláírták az 1,3 milliárd forintos állami beruházás kivitelezőjével a szerződést, a látványos munkálatok jövőre kezdődnek meg. A téren lesz szökőkút és játszótér is, a tervek szerint jelentősen nő a zöldterület.

Kubatovics Tamás

A világjáró szabólegényről elnevezett téren az 51-es és az 55-ös számú főutak érik el egymást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Jó néhány esztendővel ezelőtt az önkormányzat a kormányzattal összefogva elkezdte a Jelky téri körpálya előkészítését, belátható időn belül ezek a munkák a végükhöz közelednek – fogalmazott csütörtökön Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a Jelky térre összehívott sajtótájékoztató kezdetén. Mint mondta: a helyszínből nyilván mindenki számára egyértelmű, hogy fontos szakaszához ért a fejlesztés.

Erről dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a bonyolult útkapcsolati rendszerrel jellemezhető Jelky téri körpályára a kormány 1,3 milliárd forintot biztosított. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. gondozásában eredményesen befejeződött a kivitelezési tervek elkészítésére és a kivitelezésre irányuló közbeszerzés, a szerződést már aláírták a hónap elején. A kivitelezési tervek készítése zajlik, a kivitelezés jövőre az első félévben indulhat meg, az átadás szerződés szerint 2021 nyarán lesz.

Pántya József, a NIF Zrt. fejlesztési igazgatója kifejtette, hogy egy körgeometriás csomópont épül, ami több mint egy körforgalom, bár forgalmi rendje ahhoz hasonló lesz. A téren kilenc gyalogosátkelőt alakítanak ki, 3600 négyzetméteren épül és 1900-on újul meg az aszfaltburkolat. A volt buszpályaudvar területén pedig 24 parkolóhelyet alakítanak ki. A délkeleti részen megépül egy zárt játszótér, a tér közepén pedig kétmedencés, víztakarékos szökőkút kap helyet, ami körül ülőpadok lesznek. A téren 93 fát ültetnek el, mintegy 1700 négyzetméterre cserjék, talajtakarók, virágos ágyások kerülnek. Érdeklődésünkre hangsúlyozta: a Jelky-szobor jelenlegi helyén marad, a kivágandó fák számáról még nincs döntés, de a zöldnövényzet számában és területében is gyarapodni fog.

– Ez egy 24 hónapos átfutású projekt. A szerződést augusztus 9-én kötöttük meg a Reaszfalt Kft.-vel, nettó 1,3 milliárd forint értékben. A következő két év első harmada a kiviteli tervek készítésével és azok jóváhagyásával telik, a jövő év első felének végén kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok, és 2021-ben fognak csúcsra futni. Nemcsak közlekedési csomópont, hanem Baja egy újabb ékköve teremtődhet meg itt – összegzett az igazgató.

A világjáró szabólegényről elnevezett téren az 51-es és az 55-ös számú főutak érik el egymást
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

– Kérek engedélyt örülni! Nem koncepció, nem tervezet, a Jelky tér megvalósítása elindult. Egyelőre ennek csak a hivatalban lesz nyoma, de jövőre kezdődik a kivitelezés, a beruházás pedig meg fog valósulni! – fogalmazott elégedetten Fercsák Róbert polgármester. Arra hívta fel a figyelmet, hogy egy zöldövezeti közösségi tér lesz, így egykorvolt funkcióját kaphatja vissza a Jelky tér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában