Félegyházi Termál Parkfürdő

2019.07.15. 07:42

Új kutat fúrnak a kiskunfélegyházi strandon

Hosszú évek óta fennálló probléma oldódik meg azzal, hogy hamarosan új kutat fúrnak a Félegyházi Termál Parkfürdő területén. Erről legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete.

Vajda Piroska

A régi kutat hamarosan lezárják - mutatja Kelemen József

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Kelemen József a Parkfürdő vezetője a baon.hu-nak elmondta, évek óta problémát jelent, hogy csökkent a hideg vizes kút vízhozama, emiatt pedig nem volt megfelelő a medencék vízellátása. Az is előfordult, hogy nem tudták újratölteni a medencéket csak ivóvízzel, ami természetesen sokkal drágább megoldás. Két éve felújították a több mint harminc éves kutat és az elmúlt időszakban többször is kitisztították, így jelenleg megfelelően működik, de a végleges és biztonságos megoldást egy új kút fúrása jelenti – hangsúlyozta a szakember.

Kelemen Józseftől azt is megtudtuk, hogy az 1982-ben létesített hideg vizes kút több célt szolgál. Ez a kút biztosítja a strand vízforgatós medencéinek vizét, illetve a Parkfürdő és a szomszédságában működő városi kórház rehabilitációs medencéjében használt termálvíz visszahűtésére használják.

– A korszerűtlen technológiával kialakított kút ma már nem tudja ellátni eredeti funkcióját. A létesítés évében a vízhozam 2100 liter volt percenként, a többszöri eltömődés miatt azonban ma már csak közel 200 liter a percenkénti vízhozam. Ez a csökkenés azonban veszélyezteti a medencék rendszeres napi vízpótlását, valamint a termálvíz visszahűtését, így a folyamatos üzemeltetést – részletezte Kelemen József.

Azt is elmondta, hogy a kórház által felhasznált hideg víz többszörösen hasznosul, mert miután egy hőcserélő rendszer segítségével lehűtötte a termálvizet a város zöldfelületeit locsolják majd vele. A strand elhasznált vizét viszont nem tudják öntözésre használni, mert keveredik a termálvízzel, így az záportározóba, onnan pedig a Tiszába kerül. Évente egyébként 6 millió liter vizet termelnek ki a félegyházi strandon, amiért úgynevezett vízkészlet járulékot fizetnek – tette hozzá a strand vezetője.

A régi kutat hamarosan lezárják – mutatja Kelemen József
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Az új kút tervei már elkészültek, jelenleg a szakhatósági engedélyezési eljárása van folyamatban, amely várhatóan augusztusra lezárul. A közel 300 méter mély kút fúrása mintegy 25 millió forintba kerül. Ezt az összeget a város jövő évi költségvetésének terhére biztosítja az önkormányzat. A kút fúrása miatt nem lesz leállás, a fürdő használói semmit nem vesznek majd észre a munkálatokból – összegezte Kelemen József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában