Kiskunság

2019.07.12. 07:00

Marhák tartják karban a területet

Százötven magyar tarka üsző érkezett a Böddi-székre egy uniós finanszírozású LIFE projekt keretében, hogy legelésükkel hozzájáruljanak a szikes élőhelyek természetességének javulásához és a szikes tavakra jellemző változatos élővilág megőrzéséhez – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park.

PN

Közleményükben kitérnek rá, ezzel fontos mérföldkőhöz érkezett a Böddi-LIFE projekt is, hiszen egyik fő feladata a legeltetéses állattartás újjáélesztése a Böddi-széken. A területek legeltetése hozzájárul a szikes élőhelyek természetességének javulásához, a legelőkre terjedt nád visszaszorulásához. A magasabban fekvő, sztyepp növényzetű területeken a legeltetés híján eddig felhalmozódott fűavar mostantól gyérül majd, ez pedig javítja a gyepek szerkezetét, változatosabb mikroélőhelyeket kínálva olyan értékes védett orchideafajok számára, mint az agárkosbor, a poloskaszagú kosbor, a pókbangó vagy az őszi füzértekercs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában