Rákóczi-tölgy

2019.07.07. 15:47

Az ordasiak őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét

A Duna menti falu, Ordas, számtalan szállal kapcsolódik II. Rákóczi Ferenchez, az ordasiak szívében, hagyományaiban különleges helyet foglal el a vezérlő fejedelem emléke. A néhány éve sajnos elpusztult több száz éves Rákóczi-tölgy alatt pihent meg – a legenda szerint – 1704 tavaszán a fejedelem, amikor Ordason táborozott.

Zsigmond Enikő

Látványos programokból nem volt hiány az ünnepen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

A hatalmas tölgy helyén a fa törzséből emlékművet emeltek, és a falu más pontjaira is került a kalocsai Farkas Tibor szobrász vésője alól szobor a fa ágaiból. A tölggyel szemben kialakítottak egy parkot – beültetve két csemetét a híres fa utódaiból –, természetesen ez is a fejedelem nevét viseli. Amikor a kalocsai laktanyát bezárták 2003-ban, az udvarán lévő Rákóczi-szobrot is itt Ordason, ebben a parkban helyezték el.

2019 Rákóczi-emlékév. II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója előtt Ordas méltó megemlékezést tartott. Az emlékparkban összegyűlteket Szabó Zsolt polgármester köszöntötte. Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója adott áttekintést a korról, felidézte II. Rákóczi Ferenc alakját, aki hazája szabadságmozgalmának élére állt, célja az önálló magyar állam felépítése volt. Kiemelte vallás- és oktatáspolitikáját, s hogy a magyar szellemi élet központjává tette az udvart. Idézett Rákóczi emlékirataiból is, melyet a magyarság évszázados küzdelmeinek summázataként jellemzett. Gondolatai három évszázad múltán ma is aktuálisak – mondta a szónok.

Az ünnepségen verset mondott Váczi Attila és Farkas István, dalbetétekkel közreműködött a Pataji Népdalkör , valamint Vesztergám Miklós tárogatón.

Látványos programokból nem volt hiány az ünnepen
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

A megemlékezés a Duna-parton folytatódott, ahol Vesztergám Miklós egy csónakból folytatta előadását, s a parton ülve népes közönség hallgatta a víz fölött messzire hangzó tárogatómuzsikát.

Az ordasi Rákóczi-ünnep a parton nótázással, közös szalonnasütéssel késő estébe nyúlóan ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában