Kiskunmajsa

2019.07.12. 11:30

A Lurkó Tábor lakói egy héten keresztül táncoltak, zenéltek

Tizenharmadik alkalommal telt meg táncolni, énekelni, zenélni szerető fiatalokkal a majsai sporttelep. A megyei értéktárba is bekerült Lurkó Tábornak idén 450 résztvevője volt.

Tapodi Kálmán

A kiskunmajsai sporttelepet idén is benépesítették a sátrakban táborozó gyerekek

Fotó: Varga Dominik

– A Lurkó az egy életérzés, nem tábor, hanem egy olyan fesztivál, ahol a minőségi és komoly szakmai munka mellett rengeteg élményben lehet részük a résztvevőknek – mondta el az egyhetes együttlétről Nokta Gábor, a rendezvény szülőatyja, a Mayossa Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A nyári tánctábor létrehozásának ötlete a Vajdaságból származik, ahol Zentagunarason már régóta megrendezik a Batyu Népzenei és Néptánctábort.

– Tizennégy évvel ezelőtt egy kisebb csapattal kiutaztunk Zentára, ahol nagy hatással volt ránk a tábor hangulata. Ekkor született meg a gondolat, hogy ilyen tábort akár mi is megszervezhetnénk. Megcsináltuk. Az első alkalommal nyolcvanhatan jöttünk össze, mind majsaiak. Sátrakban laktunk a sportpályán, és nagyon jó közösségépítőnek bizonyult már az első alkalom. Halasi és gátéri barátainkkal kiegészülve a következő évben már 146-an voltunk, mostanra pedig elmondhatjuk: a Lurkó lett a legnagyobb népzenei és néptánctábor az országban. Idén az oktatókkal, zenészekkel, kisegítőkkel, tábori anyukákkal – akik a legkisebbekre vigyáztak – együtt négyszázötvenen voltunk – mesélte Nokta Gábor, akitől megtudtuk, hogy nem kell hirdetniük a tábort, minden évben sorra jönnek a jelentkezések.

A Lurkó idén is nemzetközi volt, hiszen tízen érkeztek Kanadából, tizenheten a Vajdaságból, húszan Gyergyóból és volt egy kislány az Amerikai Egyesült Államokból is. A táncosok és a zenészek, valamint az énekesek nyolc helyszínen gyakoroltak szerte a városban. A különböző korosztályok szerint szétosztott csoportok általában csak a reggelizésnél és az esti programokon találkoztak, hiszen napközben mindenki gyakorolt és készült a táborzáró gálára, ahol bemutathatták a hét során elsajátítottakat.

– Minden évben igyekszünk valami újdonságot kitalálni. Az egyik ilyen ötlet volt, hogy ezúttal csak egy alkalommal hívtunk meg ismertebb vendégelőadót, a Csángálló zenekart, a többi estén az oktatók és mi, mayossások álltunk a színpadra az itt lévő muzsikusokkal együtt. Sokkal közvetlenebb volt a kapcsolat így a fiatalokkal, akik láthatóan örömmel fogadták az összeállításokat. A pályázatoknak köszönhetően kölcsönözni tudtunk egy nagy rendezvénysátrat, ami remek próba- és koncerthelyszínnek bizonyult. A visszajelzések alapján kijelenthetjük, hogy az idei Lurkó Tábor volt az egyik legszínvonalasabb az eddigiek közül – tette hozzá Nokta Gábor.

A kiskunmajsai sporttelepet idén is benépesítették a sátrakban táborozó gyerekek
Fotó: Varga Dominik

Feladatok persze akadtak bőven már jóval a tábornyitás előtt és a táborzárás után is, de utóbbiak már a jól végzett munka örömével zajlanak. Habár a szervezők azt sem tagadják, hogy fizikálisan igen fárasztó az egyhetes együttlét, ahol minden részletre ügyelniük kell, ami ekkora létszámnál hatalmas felelősséggel is jár.

Az egyesület táncosai egyik este bemutatták a Szank vezér legendája című táncjátékot, amit a szanki Kiskun Emlékhely avatóján is előadtak. A majsaiak szereplése akkor annyira lenyűgözte Császár Leventét, a legendamese íróját, hogy több fellépésre is szeretné eljuttatni a darabbal a mayossásokat az országban.

– Természetesen lesz jövőre is Lurkó Tábor, itt, a majsai sporttelepen, ahol a próbatermünk is megtalálható a Mayossa Házban. Ez a tábor a gyerekekért jött létre, a gyerekekről szól, akik vidám együttlét közepette gyarapíthatják tudásukat, köthetnek barátságokat, ismerkedhetnek a magyar hagyományokkal, kultúránkkal – fogalmazott Nokta Gábor.

Fotó: Varga Dominik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában