eskütétel

2019.06.18. 07:19

Fiatal polgárőrök esküdtek fel Kalocsán

Ünnepélyes keretek között avatta fel a napokban Ifjú Polgárőr Tagozatának mintegy 15 újoncát a Kalocsai Polgárőr Egyesület a rendészeti képzést is nyújtó Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Asztrik téri dísztermében.

Gábor János

A fogadalomtétellel komoly felelősséget is vállaltak a fiatalok, hiszen már tizenévesen elkezdik a járőrözést, persze egyelőre felnőtt felügyelet alatt.

– Mindig is szerettünk volna létrehozni egy ifjúsági polgárőr-egyesületet, és azt a lehetőséget kaptuk a Kalocsai Polgárőrségtől, hogy mellettük indíthatunk egy ilyen tagozatot – magyarázta a helyi szervezet képzésben vállalt szerepét a Dózsa rendészeti szakos tanára, Mozga László. – Ők szervezik a feladatokat és egyeztetnek a rendőrkapitánysággal, mi pedig támogató szerepet játszunk és megpróbáljuk ellesni azokat a fogásokat, amiket ők ismernek, mint rutinos polgárőrök – jellemezte az együttműkö­désüket.

A pedagógus kérdésünkre leszögezte: a szülők nem aggódnak a szolgálatba induló gyermekeikért, mivel a polgárőrök kiemelten figyelnek rá, hogy csak teljesen veszélytelen feladatokba vonják be őket. Mozga László szerint a jelentkezéssel nagy lépést tettek a fiatalok, mivel vállalták, hogy a szolgálatnak szentelik a szabadidejük jelentős részét, ugyanakkor sokat tesznek vele a környezetükért, amelynek biztonságáért felelnek majd, már a felnőttszervezetekbe lépve.

– Megkapták az ifjú polgárőr igazolványukat, illetve egy felvarrható kitűzőt a majdani formaruhájukra – vázolta a tanár. Sorra vette: az elhatározást a jelentkezési lap kitöltése, az országos szervezet rövid felkészítő programja és némi szolgálati tapasztalatszerzés követte – csak ezek után kerülhetett sor a fogadalomtételre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában