a nézők kényelme a cél

2019.06.18. 17:30

A kecskeméti Katona József Színház kívül és belül is megújul

Az idő vasfogának kíméletlen munkája mellett az egyre égetőbb helyhiány is indokolja a kecskeméti Katona József Színház felújítását, melyre az ez évi büdzsében 120 millió forintot javasolt elkülöníteni a kormányzat. Az összeget a nagyszabású projekt előkészítésére, a tervezési és engedélyeztetési kiadások finanszírozására fordítják majd. A konkrét munkálatok elkezdése 2021-ben esedékes, a felújítás a tervek szerint két évet vesz majd igénybe.

Koós Kata

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Közlöny ez évi 26. számában megjelent kormányrendelet szerint a kecskeméti színházfelújítás előkészítési fázisaira – a kifizetésekhez kapcsolódó pénzügyi tranzakciós illetékkel és kincstári díjakkal együtt – 2019-ben és 2020-ban 239,8 millió forint forrást biztosít. Cseke Péter színházigazgató elmondta: az összeget a felújítás előkészítésére, a tervezési és engedélyeztetési kiadások finanszírozására fordítják. A teátrum teljes restaurálása ugyanis több milliárd forintba kerül majd, mely során az épület kívül-belül, teljes egészében megújul, sőt a direktor tervei szerint a Ruszt József Stúdiószínház is megszépül majd a nagyszabású beruházás keretében.

A nagyszínház 33 éve esett át nagyobb felújításon, ám az korántsem terjedt ki minden épületrészre.

– Az épület 1986-ban volt utoljára felújítva. Kiderült azonban, hogy nem volt teljes körű, mert a tetőzethez például nem nyúltak, ennek következményeként körülbelül hét évvel ezelőtt a két páholyfolyosó beszakadt. A színpad felett pedig már a megrongálódott tetőszerkezeten keresztül befolyt az eső. Leginkább az elektromos berendezések elázásától tartottam, melyből igen sok található a fenti részen. Ez komolyan veszélyeztette az előadások megtartását – mondta Cseke Péter. A teátrum saját költségén kezdte el a teljes tetőcserét, melynek harmadik fázisában az önkormányzat is segítséget nyújtott, ugyanis a költségek a százmillió forintot is meghaladták.

A direktor kifejtette: külsős szemmel talán nem tűnik égető fontosságúnak a felújítás, mert a nézők által látogatott területeken mindig is gondosan próbálták elleplezni a hibákat.

– A munkatársaim nagyon szépen takarják el azokat a problémákat, melyeket a közönségnek nem kell látnia. Ennek köszönhető, hogyha valaki bejön az előcsarnokba és szétnéz, joggal merülhet fel benne a kérdés, hogy miért is kell ezt az épületet felújítani, hiszen csodálatos, a legszebb pompájában virít. Azonban a látszat ellenére sok minden nagyon elhasználódott már, főképp a közönség által nem látogatott területeken – közölte az igazgató, aki hozzátette: az idő vasfogának munkája mellett immár a helyszűke is komoly gondot jelent. Ennek legfőbb oka, hogy az eredeti tervek szerint nem egy állandó társulat számára emelték a létesítményt.

A látogatók szemével nem feltűnő, de nagyon ráfér a felújítás a kecskeméti színház patinás épületére
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Eredetileg befogadó színháznak épült az akkori Városi Színház. Tehát állandó jelleggel dolgozott itt feltehetően egy titkár, egy portás és még maximum 3-4 ember. Ők várták a társulatokat, melyek vándoroltak az országban. Felállították a díszleteiket, lejátszották az előadást, és elmentek – magyarázta. Majd 1916-ban megkapta a színház a Katona József nevet, mely az első lépés volt afelé, hogy egy állandó társulat birtokolja az épületet.

– Jelenleg többtagozatú a színházunk, és több mint 150 munkatársunk van. Komoly helyhiánnyal küzdünk. A mostani felújítás egyik fő célja, hogy megoldást találjunk a helyszűke problémájára. A díszítőknek például jelenleg egy hat négyzetméteres szobájuk van. Már több ötlet is felmerült a terjeszkedés lehetőségére vonatkozóan, de egy műemlék épületről beszélünk, melynek átalakíthatóságára nagyon komoly szabályok vonatkoznak – közölte, majd hozzátette: a műszaki vezetővel és a tárak vezetőivel már több mint egy éve dolgoznak a kérdésen.

Cseke Péter,a kecskeméti Katona József Színház igazgatója
Fotó: Petőfi Népe

Cseke Péter elmondása alapján a következő két évadot még biztosan a színházban tölti a társulat. A konkrét munkálatok elkezdése 2021 közepén várható.

– Tudomásom szerint az ősz folyamán az önkormányzat kiírja a közbeszerzést a tervezésre, és számításaim szerint az elkövetkező, sőt még az azt követő évadot is az épületben tudjuk majd tölteni. Hiszen ez idő alatt kell majd megszületnie a megvalósíthatósági tanulmánynak, a kiviteli terveknek, az engedélyeknek – fejtette ki az igazgató, aki hozzátette: a tervek szerint 2021 nyarán kezdi majd a költözést a társulat, azonban a direktor már most megkezdte a tárgyalásokat az átmeneti játszóhelyekre vonatkozóan.

– A felújítás a tervek szerint két évet vesz majd igénybe. Boldog lennék, ha 2023. október 14-én – mely napon 1896-ban átadták az épületet – kitárhatnánk a gyönyörűen megszépült, a 21. századi követelményeknek megfelelő kecskeméti színház kapuit a közönség előtt – mondta az igazgató.

Kisebb, de kényelmesebb nézőtér

A direktor szándékai szerint a jelenlegi 502 nézőhely száma a kényelem jegyében némiképp csökkenhet.

– Az épület, a látvány természetesen ugyanolyan marad. Azonban azt gondolom, kényelmi szempontból változtatni kell. A zsöllyéből egy vagy két sort ki kell venni, hogy kényelmesebbek legyenek az ülések – mondta Cseke Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában