Kiskunhalas

2019.05.22. 14:00

Minősítőgyakorlaton járt a halasi mentőcsoport

Újra bizonyították a halasi Tüzes Kunok, hogy a bajban lehet rájuk számítani. A halasi tűzoltó-parancsnokságon és a Sóstó melletti mezőn tartott minősítő gyakorlaton megmutatták a mentőalakulat tagjai, hogy felkészültek a legnehezebb helyzetekre is.

Pozsgai Ákos

A csoport tagjai erdőtüzeknél, zivatarok utáni vihar- és belvízkároknál bizonyítottak már éles helyzetekben is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Katasztrófavédelmi minősítőgyakorlaton vett részt a napokban a Tüzes Kunok mentőcsoport. A parancsnoki eligazítást követően elsőként egy eltűnt személy felkutatása volt a feladata a csapatnak. Az illető személyautóval volt, de elhagyta az autóját és eltévedt a nagy kiterjedésű területen. A földi kutatócsoport tagjai a tűzoltólaktanya kerítésén átmászva, majd egy náddal benőtt vizes árkot leküzdve indultak az eltűnt személy keresésére. A levegőből segítségükre volt egy vitorlázórepülő is, a sikeres légi felderítést követően megadták a keresett személy tartózkodási helyének pontos koordinátáit.

A kapott térképpel a kutatócsoport tagjai rövid időn belül, egy fa tövében megtalálták a keresett személyt, aki a feltételezések szerint súlyosan megsérült. A csoport egészségügyi alakulata a helyszínen elsősegélyben részesítette a bajba jutott férfit, majd szakszerűen hordágyra tették és elindultak vele az időközben kiérkező mentőszolgálat felé.

A gyakorlat során feltételezett árvízi kárhelyen is bizonyítaniuk kellett az önkénteseknek. Homokzsákokból úgynevezett nyúlgátat és a feltörő buzgárok kivédésére gátat kellett építeniük. A csapat másik fele eközben egy elképzelt viharkár helyszínére érkezett, ahol a háztetőre dőlt fatörzseket kellett eltávolítaniuk. A faágak láncfűrészes darabolása közben azonban, a megadott forgatókönyv szerint, egy csapattag elvágta a karját, akit szintén a helyszínen kellett ellátni, ráadásul a kárhelyparancsnoknak is egészségügyi problémái adódtak, akitől át kellett venni az irányítást.

A csoport tagjai erdőtüzeknél, zivatarok utáni vihar- és belvízkároknál bizonyítottak már éles helyzetekben is
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A gyakorlat során leginkább a tábori ágyak összeszerelésével gyűlt meg a bajuk a csapattagoknak, a különböző elemek nem akartak passzolni egymáshoz, de végül ezt a problémát is sikeresen megoldották.

A Kiskunhalason öt évvel ezelőtt megalakult Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat a nyugállományú és aktív tűzoltók mellett a Dél-­Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület tagjaiból, valamint civil önkéntesekből áll, parancsnokuk Gerner József.

A parancsnokok is eredményesnek ítélték az önkéntesek gyakorlatát

A csoport tagjai számos erdőtüzeknél, zivatarok utáni vihar- és belvízkárnál bizonyítottak már éles helyzetekben is, amikor a tűzoltóság, az önkormányzatok és a polgári védelem munkáját segítették hatékonyan. Gerner József parancsnok az apróbb hibáktól eltekintve eredményesnek ítélte a gyakorlatot, amelyet a helyszínen kísért figyelemmel Babud Jenő ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Orbán Balázs alezredes, kiskunhalasi tűzoltóparancsnok és Szabó Antal alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője is, akik elégedetten nyilatkoztak az önkéntesek felkészültségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában