Kecskemét

2019.05.02. 14:00

Irányító cég lesz az új közlekedési központ

Meghatározta a kecskeméti közgyűlés az új Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. feladatait. A cég az idei évben 133 millió forintból gazdálkodik.

Hraskó István

A Ceglédi úti óvoda után legközelebb csak a Piaristák terén áll meg a 23-as busz. Ezt az utasok sérelmezik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint ismert, decemberben a kecskeméti képviselő-­testület úgy döntött, hogy az önkormányzat január 1-jétől nem köt szerződést a Dél-­alföldi Közlekedési Központtal (DAKK) a buszos személyszállításra. A társaságot törvény kötelezi, hogy még idén folytassa a szolgáltatást. Dr. Homoki Tamás alpolgármester indokként például felhozta: csak 2017-re vonatkozóan 250 millió forint a különbség a DAKK által előterjesztett igények és az önkormányzat által elismert, indokoltnak tartott költségek között. A legnyomósabb érvnek a színvonal csökkenését nevezte az alpolgármester; szerinte tendenciává vált, hogy késnek vagy kimaradnak a járatok.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén újra foglalkozott a megalakuló, teljes egészében önkormányzati tulajdonú Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.-vel. Egy rendeletet szavazott meg a közgyűlés – egyhangúlag –, amely meghatározza a cég feladatait. Ezek három fő csoportba sorolhatók: forgalom- és menetrendfejlesztés; közlekedésüzemeltetés, forgalomlebonyolítás, valamint vagyonüzemeltetés. Utóbbiba tartozik az új, még át nem adott telephely a déli iparterületen, és legkésőbb 2020. január 1-jétől a most még DAKK-üzemeltetésben lévő 25 hibridhajtású busz, az utastájékoztatási rendszerrel együtt. Az új társaság erre az évre 132,8 millió forint forrást kap a várostól.

Homoki Tamás a testületi ülésen elmondta: talán túlzottan megnehezítette a megrendelő önkormányzat és a buszos szolgáltató között a kapcsolatot, hogy minden apró menetrendi változtatáshoz közgyűlési döntésre volt szükség.

Az egyes szolgáltatások ellátására az önkormányzat pályázatot ír majd ki
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– A cég feladata, hogy azokat a feladat- és hatásköröket professzionális gazdasági szereplőként átvegye, melyeket korábban a közgyűlés gyakorolt. Fontos hangsúlyozni, hogy a Kecskeméti Közlekedési Központ nem egy buszos társaság lesz, amely ugyanazt a tevékenységet végzi, mint eddig a DAKK. Ez a cég az önkormányzat képviseletében és megbízásából látja el a szervezési és irányítási feladatokat – mondta el Homoki Tamás. Korábban Szemereyné Pataki Klaudia is arról beszélt, hogy az egyes szolgáltatások ellátására – így a buszok biztosítására, a szervizelésre, az üzemanyag beszerzésére és a sofőrszolgálat biztosítására – pályázatot írnak ki.

Homoki Tamás kiemelte: az önkormányzat ellenőrzési joga nem szűnik meg a jövőben, ezt elsősorban a városüzemeltetési bizottságon keresztül tudja érvényesíteni, de bizonyos kérdésekben a közgyűlés is dönt majd.

Új Mercedes buszok Kecskeméten

Április közepén 17 új Mercedes-Benz Conecto autóbusz érkezett Kecskemétre. Az alacsony padlós, 12 méter hosszú és 2,5 méter széles buszok teljes befogadóképessége 102 fő, a fix ülőhelyek száma 26. Kerekesszékkel a középső ajtóval szembeni peronrészen lehet utazni, a felhajtást mechanikus rámpa segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában