Jászszentlászló

2019.04.29. 07:00

Vízvisszatartással mentenék meg a Homokhátságot

Évek óta szajkózzák a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól. A gazdák az érintett önkormányzatokkal közösen egyesületet hoztak létre és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették. A megvalósításhoz azonban eddig nem sikerült a forrást előteremteniük. Az elmúlt évek aszályait látva azonban sürgősen cselekedni kell – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a napokban tartottak a jászszentlászlói községházán. 

Vajda Piroska

Tizenharmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a Dongér-­Kelőér Egyesület tagjai, hogy végre megoldást találjanak a víz visszatartását célzó mintaprojektjük megvalósítására. A tanácskozást Nagy András, Jászszentlászló polgármestere vezette, a megbeszélés vendége volt még Bartos Mónika (Fidesz) országgyűlési képviselő is, aki környezetgazdálkodási agrármérnökként segíti az egyesület elképzeléseinek megvalósítását.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a Homokhátság területe speciális vízgazdálkodási kihívásokkal küzd. A rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz rövid időn belül a mélyebb területeken jelenik meg, az így felhalmozódott vizeket azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken, ezért ezek a vizek az aszályos időszakban már nem használhatók fel. A felszín alatti vízkészletek pedig csak korlátozásokkal használhatók öntözésre. Így az aszályos időszakban nem áll rendelkezésre olyan vízkészlet, amely kielégítené az ökológiai vízigényeket, illetve a gazdálkodók vízigényt.

A kedvezőtlen adottságok ellenére az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él, ám ahhoz, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell teremteni a vízvisszatartás lehetőségét. Az egyesület fejlesztési elképzelése szerint ez a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetésével megoldható lenne. Ehhez azonban olyan beruházásra, vagyis műtárgyak kialakítására van szükség, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására, visszatartására. Az előzetes számítások szerint mintegy százmillió forintból megvalósítható lenne a mintaprojekt. Az egyesületnek azonban jelenleg a forrás előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást.

Toldi Csaba, Szépe Ferenc, Nagy András, dr. Bartus Gábor, Bartos Mónika és Loksa Gábor a tanácskozáson
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában