Kecskemét

2019.04.03. 17:30

Szeptemberben Svébis Mihály és Christian Wolff is futni fog

Már használják a megyei kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán azt a modern, 10 millió forintért beszerzett lélegeztetőgépet, amelyre a szeptemberi jótékonysági futóversennyel gyűjtöttek pénzt az osztály dolgozói.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptemberben egész pontosan 413-an neveztek a Fuss, hogy lélegezz jótékonysági futóversenyre, melyet a kórház gyermekosztályának szakdolgozói, orvosai szerveztek a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Azt mindenki tudta előre, hogy a nevezési díjakból befolyt összegből egy új, 20 kilogramm feletti gyermekek részére is használható lélegeztetőgépet szeretnének vásárolni az intenzív részlegre. Végül 425 ezer forint jött össze, ezt a kórházi alapítvány megtoldotta 300 ezerrel. További adományok révén 931 ezer forintnál tartott a gyűjtés, mikor szót kért a meglepetés vendégként érkezett Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, és nagy üdvrivalgást okozva bejelentette: az autógyár 5 millió forintra kiegészíti az összeget. A kórház ehhez hozzátette a lélegeztetőgép megvásárlásához szükséges 10 millió forint másik felét, így végül siker koronázta az akciót.

A lélegeztetőgép már egy ideje a kórházban van, szerdán délelőtt mutatták be a sajtónak. Nyilas Marianna vezető ápoló idézte fel, mennyit dolgoztak munkatársai, és a Mercedes mellett milyen sok cég, vállalkozó állt a figyelemfelhívásnak is szánt kezdeményezés mellé, miután kolléganőjük, Takács Alexandra fejéből kipattant a futóversennyel egybekötött családi nap ötlete.

– Az osztálynak szuper nővérgárdája van, akik nagyon nehezen élik meg, ha rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak egy betegnek segíteni – mondta Nyilas Marianna. Tavaly sajnos adódott egy ilyen eset, mikor nem volt működőképes egyetlen, nagy gyermek lélegeztetésére alkalmas gépük, és emiatt el kellett utasítaniuk egy gyermek felvételét az intenzív osztályra. Ez adta a kezdőlökést a szervezéshez, ami utána történt, az pedig felülmúlta a várakozásaikat. A futás utáni felajánlásokat katartikus élményként élték meg a kórház munkatársai.

– Nem szabad itt abbahagyni – jelentette ki a vezető ápoló, és kiderült, nem is fogják: idén szeptember 14-én is lesz egy hasonló futás, és szintén egy légzéstámogató készülékért.

Christian Wolff szerdán is ott volt, és arról beszélt: az MBMH elkötelezett az oktatás, a kultúra, a sport és az egészség megőrzése mellett, és fontosnak tartják, hogy viszonozzák azt a kedvességet, amellyel befogadta őket a város.

– Gyermekeink jelentik a jövő zálogát, társadalmi felelősségünk, kötelességünk, hogy egy élhető világot hagyjunk nekik hátra, ehhez pedig hozzátartozik a magas színvonalú egészségügyi ellátás – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Aki mosolyogva feldobta, a következő futáson már ő s is részt fog venni, mire dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója is jelezte csatlakozását, bár gyorsan megegyeztek, hogy a legrövidebb, 1 kilométeres táv egyelőre bőségesen elég lesz.

Mit tud a beszerzett készülék?

A megvásárolt lélegeztetőgép az egyik legmodernebb a mostaniak között, mindenre alkalmas, amire az intenzív terápiában szükség van. Tudja segíteni a légzést, de akár teljesen át is tudja venni a lélegeztetést. Érzékeli, ha a gyermek légzése megindul, ilyenkor nem vezérli felül. Egyébként hasonló, mint a korábbi volt, így viszonylag könnyű volt megtanulni a kezelését – árult el pár szakmai tudnivaló dr. Tálosi Gyula főorvos, a kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában