Soltvadkert

2019.04.21. 07:41

Keresik a rossz levegő okát Soltvadkerten

Különösen télen egészségtelen a levegő Soltvadkerten. Ekkor ugyanis sokan szemetet, esetleg műanyag- vagy olajos hulladékot, illetve nem elég száraz fával tüzelnek.

Barta Zsolt

Naponta 10-12 ezer autó, kamion fordul meg a vadkerti körforgalomban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Tavaly a közösségi médiában vita is indult arról, kik lehetnek a felelősök a rossz levegőért. Az idei télen vizsgálatot kért a város egy cégtől, ennek az eredménye a napokban lett kész. Ezt most elemzik a hozzáértők. Lehoczki Ferenc polgármester a témáról kérdező Zsikla Győző képviselőnek a legutóbbi önkormányzati ülésen elmondta, hogy jövőre öt napig tartó mérést kérnek februárban egy cégtől. Ennek eredményeiből pontosabban kideríthetők azok a szennyezések, amelyek a város levegőjét rontják.

Egy környezetvédelmi cég tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nagyon bonyolult és költséges dolog egy település légszennyezettségét mérni. Legalább 14 napig kell ahhoz a műszereket működtetni, hogy aránylag pontos képet lehessen felvázolni a város légszennyeződéséről. Azokba a körzetekben, ahol például távfűtés működik, ott jó a levegő. Ott, ahol vegyes kazánt használnak az emberek vagy kandallót, fás kályhát és nem legalább kétéves száraz fahasábokkal tüzelnek, nagyon rossz a levegő. Ha fán kívül más, például hulladék kerül az égéstérbe, akkor szinte fullasztó is lehet a környéken a levegő. Nagyon sok ember ezért is köhög egész télen.

Lehoczki Ferenc szerint a fatüzelésű otthonokban kell keresni a probléma megoldásának a lehetőségét.

Naponta 10-12 ezer autó, kamion fordul meg a vadkerti körforgalomban
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában