Kiskőrös

2019.04.21. 11:30

Biztonságosnak érzik városukat a kőrösiek

A megkérdezett polgárok általában jónak tartják a közbiztonságot Kiskőrösön. Van azonban olyan térség, ahol más a helyzet.

Barta Zsolt

Zsebi program a gyerekeknek Kiskőrösön. Az óvodások ismerkednek a rendőrség munkájával. A közbiztonságról, a közlekedésről kaptak tájékoztatást a Batthyány úti óvodában.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A közelmúltban került a kiskőrösi városatyák elé a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője által jegyzett éves közbiztonsági beszámoló. Az anyag, amelyet Csizovszki László alezredes jegyez, a testület tavaly végzett tevékenységéről ad áttekintést. Ebből kiderül, hogy tavaly a kapitányság által felügyelt településeken csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Míg ez a szám 2016-ban 1479, tavalyelőtt 1232 volt, addig tavaly 990 ilyen eset jutott a rend őreinek a tudomására. Azaz naponta csaknem három bűnügy történt, legalább is az összesítés alapján.

A járási központban is hasonlóan alakult ez az arány. Tavalyelőtt 434 ügyet kezelt a kapitányság, míg tavaly már csak 330-at mutatott a statisztika. A település, az adatok alapján, a hasonló lélekszámú városokkal összehasonlítva, bűnügyileg nem tekinthető fertőzöttnek. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma viszont döntően nem változott egy év alatt a jelentés szerint.

Csaknem minden harmadik nap akadt dolga a rend őreinek. Tavaly ezen a területen 133 esetben kellett intézkedni. Továbbra is döntő többségben, az élet, a testi épség és egészség elleni bűncselekmények (testi sértés), a köznyugalom elleni bűncselekmények (garázdaság), valamint a vagyon elleni bűncselekmények (lopás) alkották a bűnügyek jelentős részét. Tolvajokkal szemben tavaly 104, míg tavalyelőtt 164 esetben járt el a hatóság. A tolvajlás mellett 12 feljelentés alapján betörők után is nyomozott a rendőrség. A gépkocsi-elkötések nem jellemzőek Kiskőrösön, Tavaly egy esetben vittek el autót, melyet megtaláltak a tolvajjal együtt. Autófeltörést viszont 10 alkalommal regisztráltak, csakúgy, mint egy évvel korábban.

Az általunk megkérdezett polgárok általában jónak tartják a közbiztonságot Kiskőrösön.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária gimnáziumigazgató: – Kiskőrös abszolút nyugodt kisváros. Biztonságosnak tartom. Éjszaka is nyugodtan végig lehet menni a főtéren.

Szekeres Károly vállalkozó: – Biztonságot érzek, amikor a városban sétálok. Félelem nélkül lehet esténként kerékpározni avagy sétálni.

Szászi András múzeumigazgató: – Magam gyakran zenélek jó társaságban, ezért késő este járok haza. Hosszasan gyalogolok, semmi olyat nem tapasztalok, ami félelemkeltő lenne. Biztonságos a város.

Turán István helytörténész: – A város biztonságos, ugyanakkor vannak olyan utcák, ahol éjszaka nem kell sétálni. A főtéren a 90-es években voltak olyan gyanús személyek, akik zavarták az ott közlekedőket. Ilyenek ma már nincsenek, a felújított városközpontban szívesen korzóznak a gyermekes családok, mint a miénk is.

Zsebi program a gyerekeknek Kiskőrösön. Az óvodások ismerkednek a rendőrség munkájával. A közbiztonságról, a közlekedésről kaptak tájékoztatást a Batthyány úti óvodában.
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Gmoser István pedagógus, lovasoktató: – Az Öregszőlő és a cebei részen rossz a közbiztonság, ott nincs is értéke az ingatlanoknak, sok az elhagyott föld. Gyakran feltörték kétes hírű családok a tanyákat, szétvertek mindent. Van olyan utca Kiskőrösön – ahogy szinte minden városban –, ahová nem kell bemennie az embernek. Ez is szerencsére a város szélén van. Az erdőtelki út mentén lévő tanyákon szerencsére biztonság van.

Felderítési mutatók alakulása százalékos arányban:

2017

2018

Összes felderítés:

39,58

58,33

Tulajdon elleni szabálysértések:

39,13

58,33

Lopás:

40,00

70,59

Bolti lopás:

100,00

100,00

Nem bolti lopás:

29,41

61,54

Egyéb tulajdon elleni szabálysértés:

38,46

47,37

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában