Kiskunfélegyháza

2019.04.10. 11:30

Állattal is, traktorral is jól bánik Kamilla

A tizennyolc éves Dósai Kamilla férfiakat megszégyenítő módon vezeti a traktort. Ha kell, szánt, tárcsázik vagy éppen műtrágyázik. Emellett jól bánik az állatokkal, és a zöldségtermesztésben is otthon van. Nem hiába lett az ország második legjobb gazdatanulója. 

Vajda Piroska

Kamilla a traktorral is szoros barátságot kötöttA szerző felvétele

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Dósai Kamilla az országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért második helyezésével felszabadult tanulmányai alól. A fiatal lány talán ennek örült a legjobban, hiszen alig várta, hogy miden idejét a tanyájukon tölthesse. Mint mondta, számára a gazdaélet a szabadságot jelenti. A tanyán a maga ura, senki nem szól bele, hogy mit hogyan csináljon. Kamilla ebbe született bele, kisgyermekkora óta szívesen segít édesapjának a kertészetben és a tanya körüli teendőkben. Mindig is erre az életre vágyott, soha nem kacsintgatott más szakma felé.

Egyelőre édesapjával közösen gazdálkodnak, tizennyolc hektáros gazdaságuk szinte teljesen önellátó. Földjeiken megtermelik a jószágok takarmányát, kertjükben pedig a konyháravalót. Sőt a zöldségekből és a gyümölcsökből a piacra is jut bőven. Kamilla szívesen jár a piacra, mert nemcsak jó gazda, de ügyes kereskedő is. Fóliáikban jelenleg borsót, babot, hagymát, petrezselymet, sárgarépát, krumplit és retket termesztenek. De vannak gyümölcsfáik is. Kamilla azonban szeretné fejleszteni a gazdaságot, hogy minél szélesebb legyen a választék.

A fiatal gazdától megtudtuk, mindennap hajnalban a teheneknél kezdi a napot. Édesapja megeteti a jószágokat, Kamilla feladata pedig a fejés. A tejet a Petőfiszállási Gazda Tejszövetkezet veszi meg tőlük. Kamilla azt tervezi, hogy kitanulja a sajtkészítést, mert később maguk szeretnék feldolgozni a tejet, úgy ugyanis többet hozna a konyhára. Azt is elmondta, hogy bár kitűnő eredménnyel végezte el az iskolát, még sok tanulnivalója van, szeretne leérettségizni, majd megtanulni a pályázatírást. A gazdálkodás sok-sok papírmunkával is jár, a jövőben ezeket a teendőket is szeretné levenni az édesapja válláról.

Kamilla a traktorral is szoros barátságot kötöttA szerző felvétele
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Kenderesen versengtek a gazdatanulók

Kenderesen rendezték meg a 2. Gazda Szakma Kiváló Tanulója Versenyt a NAK és a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szervezésében. A Kiskunfélegyházi Mező­gazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumot Dósai Kamilla végzős tanuló képviselte. A megmérettetésen az ország 13 iskolájából érkező gazdatanulókkal mérte össze tudását. A 12 fiú és 2 leány versenyző közül Kamilla az előkelő 2. helyezést szerezte meg, és ezzel az eredménnyel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. A szép eredmény mellett a legszebb szóbeli feleletért járó különdíjat is átvehette – tájékoztatta lapunkat Görög Mariann felkészítő tanár. Elmondta, a diákoknak az első versenynapon gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola tanüzemében, hét állomáson. Állattartásból tejsűrűség-vizsgálat és egy MTZ 820-as erőgéphez csatlakoztatott Pronar LC-3 típusú homlokrakodó üzemeltetése volt a feladat. Kertészetből paradicsommagot vetettek szaporítóládába. Növénytermesztésből John Deere 6110 traktort és RAUCH MDS 19.1 Q típusú röpítőtárcsás műtrágyaszórót kellett beállítaniuk a versenyzőknek. A második napon a szóbeli feleletek következtek: növénytermesztésből az öntözés, állattartásból a sertéstenyésztés, gazdasági ismeretekből az értékesítés és kiegészítő tevékenységekből a higiéniai ismeretek volt a téma – összegezte Görög Mariann.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában