Kiskunhalas

2019.03.06. 17:30

Turmixgépben készült az újrahasznosított papír az Ökonapon

Ökonapot tartottak kedden Kiskunhalason, melynek célja a diákok és pedagógusok környezettudatosságra nevelése. Az idei rendezvény fő témája az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása volt. Az eseményen látványos „turmixos” környezetvédelmi bemutató is várta az érdeklődőket.

Mester-Horváth Nikolett

A Felsővárosi iskolában újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat állítottak ki, melyeket nagyrészt az iskola tanulói készítettek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A keddi nap a környezetvédelem jegyében telt a városban, úgynevezett Ökonapot tartottak a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesülete és a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák Környezeti Munkaközössége szervezésében. Délelőtt Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója tartott előadást a Közösségek Házában. A rendezvényen részt vevő óvodapedagógusok, tanítók és tanárok a hulladékgyűjtés és -feldolgozás legapróbb részleteivel is megismerkedhettek.

Mongyi Marianna, a Zöld-híd egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy idén már kilencedik alkalommal rendezték meg ezt a szakmai napot. Az esemény célja, hogy az óvodásokat, az általános és középiskolásokat, valamint pedagógusaikat környezettudatosságra ösztönözzék olyan témák bemutatásával, mint az újrahasznosítás, a fenntarthatóság vagy a megújuló energiák.

A keddi előadáson a 35 éve környezetvédelemmel foglalkozó Baka Éva az italos kartondobozok szelektív gyűjtéséről és hasznosításáról beszélt az érdeklődőknek.

– Három gyártócég hozta létre az egyesülést tizenöt évvel ezelőtt, mert fontosnak tartották a minél hatékonyabb újrafelhasználást. Amikor ők elkezdtek ezzel foglalkozni, hazánkban a szelektív hulladékgyűjtés még gyerekcipőben járt, azóta azonban egyre magasabb százalékban gyűjtik szelektíven az átlagosan 75 százalékban papírból készülő tejes- és gyümölcsleves dobozokat. A hosszú távú, eredményes változáshoz azonban szemléletformálásra van szükség, ehhez pedig létfontosságú a legfiatalabb korosztályok megszólítása, hogy felnőjön egy olyan generáció, amelyet gyerekkorától környezettudatosságra neveltek – hangsúlyozta Baka Éva.

A Felsővárosi iskolában újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat állítottak ki, melyeket nagyrészt az iskola tanulói készítettek
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Az előadás legérdekesebb részében a jelen lévő pedagógusok megismerkedhettek a diákoknak tartott „turmixos” környezetvédelmi órával, ahol azt illusztrálják, hogyan történik a gyárakban a dobozok újrahasznosítása. Baka Éva egy háztartási turmixgépbe beledarabolt egy üdítőitalos kartondobozt, amire csapvizet öntött, majd összeturmixolta azokat. A folyamat során a dobozból kioldódtak a műanyag és alumíniumrészecskék, az így kapott vizes anyagot pedig egy szúnyoghálóból készült szitán átöntötte, mikroszálas törlőkendővel kinyomkodta belőle a vizet. Az így megmaradt tiszta papír száradás után újra felhasználható.

Ezt az izgalmas előadást vitték el a szervezők az Ökonap keretében a 2005 óta Ökoiskola címet viselő Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola diákjainak. Emellett az intézmény aulájában újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat állítottak ki, melyek főként az iskola tanulóinak munkáját dicsérik. Készültek papírból kosarak, ajtódíszek, textíliákból táskák, szobadíszek, puffok, sőt még virágcsokor is harisnyanadrágból. A nap zárásaként pedig megtartották a halasi óvodások versmondó versenyét a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. A legügyesebb versmondó a hétvégén megrendezendő Hatvani Zoltán Megyei Középiskolás Szavalóversenyen is előadhatja a választott költeményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában