Kiskunhalas

2019.03.21. 14:00

Megszabadították a diákok a szeméttől a Sóstói Parkerdőt

Folyamatosan lehet csatlakozni a vasárnapig tartó TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétszedési akcióhoz. Szerda délelőtt a Sóstói Parkerdőt tisztították meg a szeméttől az önkéntesek.

Pozsgai Ákos

Szomorú látványt nyújt a Sóstói Parkerdő, szinte alig van olyan szeglete, ahol a vandalizmus és a szemetelés nyomai ne látszódnának. A sok évvel ezelőtt önkéntesek által épített szabadtéri kemence és a köré kihelyezett fapadok mostanra jórészt az enyészeté lettek, ami megmaradt belőlük, azt a vandálok tették tönkre. Megrongált tájékoztató tábla a sóstói kiáltóhoz vezető úton és hasonlóan elcsúfított információs táblák, valamint szétvert szeméttárolók a parkerdőben kialakított tanösvény útjai mellett – ez a látvány fogadja a látogatókat. Sok helyen a kidőlt fák jelentenek veszélyt az erdei turistákra nézve, a legnagyobb gondot azonban az illegális szemetelők jelentik. A horgászoknak és a túrázóknak kitett szemeteskonténer háztartási szeméttel, építési törmelékkel és elektronikai hulladékkal van tele. Az erdő mélyén is rengeteg az eldobált szemét, műanyag flakonok, sörösdobozok, pelenkák, óvszer, szatyor, csomagolópapír hever sok helyen.

– A parkerdőben a Dékáni Árpád Szakgimnázium diákjaiból és a közeli Bárkai Szociális Otthon lakóiból álló, mintegy hetvenfős önkéntes csoport által összegyűjtött szemét mennyisége megegyezik egy kisebb család egész év alatt felgyülemlő háztartási hulladékának mennyiségével. Ez azt is jelenti, hogy az erdőt nemcsak természetjárók látogatják, hanem olyanok is, akik direkt idehordják a szemetüket – hangsúlyozta Kuris István László önkormányzati képviselő a szemétgyűjtés értékelve.

A képviselő üdvözölte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dolgoznak egy törvényjavaslaton, amely szerint bűncselekmény lenne az illegális szemételhelyezés. Ezzel párhuzamosan az agrártárca azt tervezi, hogy a vadászok is hivatalos eljárást kezdeményezhessenek azzal szemben, akit tetten érnek illegális szemetelésen. Kuris István László bízik abban, hogy ha ez a törvénymódosítás életbe lép, akkor néhány év múlva jelentősen csökkenni fog az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége.

Bács-Kiskun megyében szinte minden településen szerveződnek kisebb-nagyobb csoportok az önkéntes szemétgyűjtésre. Kiskunhalason szerda délelőttig hétszázan jelezték részvételi szándékukat, ez a szám az előzetes becslések szerint a hétvégére túllépheti az ezer főt is.

Vasárnapig bárki csatlakozhat az országos akcióhoz

Országosan eddig közel 250 ezer ember regisztrált, hogy részt vesz a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétszedési akcióban, de vasárnapig bárki bekapcsolódhat a mozgalomba a Szelektalok.hu honlapon. A szemétszedéshez a zsákokat és a kesztyűket az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja, és a hulladékszállítást is ők intézik. Az elmúlt hét évben a TeSzedd! akció keretében 11 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek.

Idén először egy hétig tart az akció és egybeesik a fenntarthatósági témahéttel is, így a TeSzedd!-re regisztrált iskolák diákjai gyakorlatba ültethetik a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról tanult információkat is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium külön tananyagot is kifejlesztett a fenntarthatósági témahétre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában