Kalocsa

2019.03.17. 10:44

Kézikönyv a tájegység jövőjének formálásáért

Nyolc hónapos munka után, túl számtalan beszélgetésen, szakmai egyeztetésen, véleményezési fórumon, több ezer fénykép elkészítésével és feldolgozásával elkészült a Kalocsai-Sárköz építészeti-tájegységi arculati kézikönyv.

Zsigmond Enikő

Dr. Kukely György mutatta be a kiadványt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

A kalocsai városházán tartott projektzáró fórumon az anyagot elkészítő Magyar Energetikai Gazdaságtervező és Értékelő Tanácsadó Iroda (MEGÉRTI) Kft. cégvezetője, dr. Kukely György mutatta be a munka során összegyűjtött 200 oldalas szakmai háttéranyagot, valamint ennek az esszenciájaként elkészült kézikönyvet, mely tizennyolc Kalocsa környéki település sajátosságait dolgozta fel: a Kalocsai-Sárközét, mely földrajzi, történeti és néprajzi egységként is értelmezhető.

Az anyag összefoglalja, hogyan kezelhető egységként úgy a terület, hogy az örökségeinket megőrizve az új kortárs építészetet a hagyományokhoz, a meglévő értékekhez lehessen alakítani.

2017-ben elkészítette minden település a településképi arculati kézikönyvét és a településképi rendeletét. Ezekből is táplálkozik ez az anyag.

– Nagyon sok érték van a térségben, melynek megújítása részben folyamatban van, vagy még csak tervszinten létezik. Vannak már kortárs épületek is a környéken, főként a nagyobb településeken, melyek jó példát is tudnak mutatni. Épületek, építészeti részletek, tájbeavatkozások, amelyek a jövő szempontjából is fontosak lehetnek – hangsúlyozta dr. Kukely György.

Dr. Kukely György mutatta be a kiadványt
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Ez a kiadvány nemcsak a helyiek számára, hanem az ide érkező, esetleg letelepedni szándékozók számára is érdekes lehet. Ebből megismerhetik, hogy mi a tájegység lelke, mik azok az értékek, hagyományok, melyekhez nekik is illik alkalmazkodni, s melyek azok az utak, amelyek a 21. században segítenek beilleszkedve túllépni a régit modern megoldásokkal, korszerű anyagokkal, technológiákkal, formákkal, akár közterületeken, akár köz- és magánépületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában