Kunszentmiklós

2019.03.21. 20:10

Folytatódik a főtér felújítása Kunszentmiklóson

Nagy értékű beruházások valósulnak meg az idei esztendőben Kunszentmiklóson. Tovább folytatódik a város főterének felújítása, befejeződik a Napsugár Bölcsőde bővítése, a Damjanich utcai óvoda fejlesztése, megszépül a komoly kulturális értéket képviselő Virágh-kúria is.

Gulyás Sándor

A térség kulturális és turisztikai központjává kívánják tenni Kunszentmiklóst – hangsúlyozta a polgármester

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A város egyik legnagyobb beruházásának ígérkezik a „Zöld város” kialakítása, vagyis a település központjának továbbfejlesztése. A városi zöldinfrastruk­túra-hálózat rekonstrukciója a sportcsarnok és a Szent Erzsébet tér közötti területet érinti. A beruházás keretében pihenőparkot, új zöld felületeket alakítanak ki, megújul a meglévő növényállomány. Korszerűsítik a közvilágítást, utcabútorokat helyeznek ki, parkolók és fedett árusítóhelyek létesülnek. A projekt költségeit a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) pályázatán elnyert 100 millió forint fedezi – tudtuk meg Lesi Árpád polgármestertől.

Ugyancsak a lakosság életkörülményeit javítja a Tasskertesi szegregált városrész rendbetétele. Közterek, parkok, játszóterek, települési zöldfelületek felújítása, bővítése, kialakítása mellett járdák épülnek, utakat aszfaltoznak le, korszerűsítik, energiatakarékossá teszik a közvilágítást. A rendelkezésre álló 70 millió forintból hét szociális bérlakás felújítására, közösségi tér, térfigyelőkamera-rendszer kialakítására is futja.

– Kiemelt feladatunknak tekintjük a klasszicista stílusú Virágh-kúria épületének rendbetételét. A rekonstrukciós munkákra 60 millió forintot tudunk fordítani, melyek keretében a szakemberek elvégzik az épület falainak, nyílászáróinak felújítását, újra cserélik az elektromos és a fűtésrendszert, rendbe teszik a tetőt, valamint új kiállító- és bemutatótermeket alakítanak ki. A múzeumba visszakerülnek városunk, térségünk múltját bemutató helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú tárgyak, eszközök, viseletek, dokumentumok. Elképzelhető, hogy a világ második hun múzeuma is itt kap helyet– tette hozzá a városvezető.

A város gazdasági életének további fejlődését hivatott szolgálni a Kunszentmiklósi Ipari Park infrastrukturális fejlesztése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásból szilárd burkolatú út és szikkasztóárok, napelempark épül. A társadalmi integráció elősegítésére, a humán kapacitások, szolgáltatások fejlesztésére, otthonteremtő és életpálya-tervezést segítő programokra Kunszentmiklóson és térségében több mint 500 millió forint jut.

A térség kulturális és turisztikai központjává kívánják tenni Kunszentmiklóst – hangsúlyozta a polgármester
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Áprilisban készül el a harmadik, egyben utolsó óvodánk, a Damjanich utcai intézmény építészeti és energetikai felújítása. Nem sokkal később pedig a Napsugár Bölcsőde új csoportszobáit is birtokba vehetik a picinyek. Egészségügyi központunkra 80 millió forintot költünk. Napelemrendszerünk tovább bővül, a sportcsarnok után a polgármesteri hivatal zöldenergiával való ellátása is megoldódik. A Kecskeméti SzC Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája épületének teljes felújítása is folyamatban van, mely több mint 600 millió forintba kerül. A kivitelezés befejezése után egy új és korszerű iskolaépülettel várja a tanulni vágyó fiatalokat – emelte ki a polgármester.

A munka nem áll meg, a kunszentmiklósi önkormányzat pályázatot nyújtott be egyebek mellett a közösségi közlekedés fejlesztésére, térfigyelőkamera-rendszer bővítésére, szabadidős parkok, a Diószegi-emlékház felújítására, szálláshelyek létrehozására, turisztikai szolgáltatások bővítésére, a helyi klímastratégia kidolgozására.

– Kunszentmiklós 2010 óta csaknem minden téren nagy változásokon ment keresztül. Ma már nem a munkanélküliséggel, hanem a munkaerőhiánnyal küzdenek a településünkön működő vállalkozások. A pályázati és az állami támogatásoknak köszönhetően az idei esztendőben befejeződik az oktatási és az egészségügyi intézményeink korszerűsítése, folytatódnak a lakosság életfeltételeit javító beruházásaink. Következő feladatunk a turisztika erősítése, melynek alapjait mára már sikerült letennünk. A városvezetés kiemelt célja, hogy még vonzóbbá, élhetőbbé tegye településünket, hogy fiataljaink is ide tervezhessék jövőjüket – összegezte az eredményeket és a terveket Lesi Árpád.

A kultúrában is erősítenek

Az idei évben is tovább folytatódik a kunszentmiklósi kulturális élet élénkítése, erősítése. A kínálat márciusban a tavaszi napok programsorozattal bővül. Kiemelkedő eseménynek ígérkezik a 25. alkalommal megrendezésre kerülő városi napok, és a messze földről híres XVII. Országos Birkafőző Verseny. A májusi gasztronómiai programmal bővített hagyományőrző kulturális seregszemle, a IV. Redemptus Nap idén pedig már megyei jelentőséggel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában