galéria

2019.03.05. 17:01

Elindult az idei folkestsorozat Halason

A népzene és a néptánc kedvelői gyűltek össze szombat este a Közösségek Házában, ahol Juhász Eszter és a Sergő zenekar fellépésével vette kezdetét az idei Folkest sorozat.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunmajsai születésű Juhász Eszter Aranypáva nagydíjas és Gyöngygalléros táncos és népdalénekes, aki legújabb lemezének dalait hozta el a közönségnek.

A Sergő zenekar autentikus magyar népzenét játszik, a Kárpát-medence valamennyi tájegységének muzsikái megtalálhatók repertoárjukban.

Több mint három éve, 2015 novemberében indították útjára a Folkest elnevezésű eseménysorozatot Halason, bízva abban, hogy az emberek fogékonyak a népművészetre. Minden évadban négy folkestet tartanak, kettőt tavasszal, kettőt ősszel.

– Az alapkoncepció a kezdetek óta változatlan. Mindig hívunk egy népzenekart, amely tart egy koncertet, ezt követően pedig népdaltanítás és közös táncolás veszi kezdetét. Eleinte csak próba jelleggel kezdtünk bele a daltanításba és a táncoltatásba is, de a jelenlévők nyitottak voltak rá, élvezték a közös mulatságot. Az estéken pedig mindig van kézműves rész is, most a halasi Nagyné Verbászi Ágnes különféle mézeskalács és puszedlifiguráit lehet megkóstolni, de volt már itt divatbemutató, keramikus és ékszerkészítő is. Szeretnénk minél színesebbé tenni a kínálatot – mondta Vadkerti Mónika programszervező.

A népzenei eseményre a megye és az ország határán túlról – például Vajdaságból és Nagykanizsáról – is érkeztek vendégek.

– Aki egyszer itt volt és el tud jönni a következőre, biztosan itt lesz újra. A tízévesektől a nyolcvanévesekig minden korosztály képviselteti magát és mindenki jól szórakozik, viszik tovább az est jó hírét. Ez visszaigazolás nekünk, hogy van helye ennek a rendezvénynek a városunkban – mondta Vadkerti Mónika.

A Folkesten egyebek mellett dél-alföldi, kalotaszegi, bácskai és magyarszováti dalok is felcsendültek. A koncertet táncosok produkciója is színesítette, a Bischoff Ádám és Dóka Zsuzsa páros, valamint a Kiskun Táncegyüttes táncosai, Konthencz Gábor és Tóth Gvendolin léptek színpadra. Az est végén pedig közös népdaléneklés és táncház várt az érdeklődőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában