Kiskunfélegyháza

2019.03.06. 20:00

Az ország legjobb hentes tanulói versenyeznek Kiskunfélegyházán

Az ország huszonkét legjobb hentes tanulója méri össze tudását az 59. húsipari Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. A megmérettetésnek a félegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium ad otthont.

Vajda Piroska

Szerdán az elméleti, csütörtökön pedig a gyakorlati verseny zajlik. A szerdai ünnepélyes megnyitón Bagdán Boglárka agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, ezek a versenyek segítenek abban, hogy a jövő generációja jobban megismerje a mezőgazdaságot, és felhívja a figyelmet erre a szakmára.

– A munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodva az agrártárca folyamatosan csiszolja agrár-szakképzési programját. Nagyon fontos, hogy ráirányítsuk a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre és megerősítsük a szakképzést, biztosítsuk a gyakorlati tudás megszerzését, támogassuk a mezőgazdaság korszerűsítését – hangsúlyozta az államtitkár. A hagyományos értelemeben vett duális képzés néhány agrár szakma esetében nem alkalmazható, ezért az intézmények infrastrukturális korszerűsítése mellett elengedhetetlen a tangazdaságok fejlesztése is. A mezőgazdaságot sújtó szakemberhiány csökkentése érdekében folyamatosan figyelemmel kísérjük a munkaerő piaci jelzéseket és a szakmai szervezetekkel szoros kapcsolatot fenntartva fejlesztjük az agrár szakképzést. Az agrárium korszerűsítése mellett a magas színvonalú szakképzés az alapja, hogy versenyképessé tegyük a magyar mezőgazdaságot. Intézményeink nagyszabású beruházásai és a hosszútávú fejlesztések a jelenleg munkaerő hiánnyal küzdő magyar agrárium biztató jövőképét körvonalazzák – jelentette ki Bagdán Boglárka.

Rózsa Pál, a házigazda iskola igazgatója bemutatta a verseny helyszínéül szolgáló szakgimnáziumot. Elmondta, intézményükben a termőföldtől az asztalig mottó alapján oktatnak. Az elméleti tudás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre. Kétszáz hektáros tangazdaságukban a növénytermesztéssel és az állattenyésztéssel foglalkoznak, megtermelik az állattartáshoz szükséges takarmányt. A diákok által felnevelt sertéseket az iskola vágóhídján dolgozzák fel, majd az iskola mintaboltjában értékesítik. Ugyanakkor az iskola feldolgozójában a konyhára való zöldségeket és gyümölcsöket is előkészítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában