Kunszentmiklós

2019.03.14. 07:00

Az éghajlatváltozás nagy kihívást jelent

A környezettudatosság jegyében született Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) részleteiről, alkalmazásának lehetőségeiről tartottak szakmai fórumot Kunszentmiklóson.

Gulyás Sándor

Kökény Attila biogazdálkodó a talajélet megőrzéséről és a komposztálásról tartott előadást

Forrás: Petőfi Népe

A rendezvénysorozatot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezte azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az elkészült akcióterv fontosságára, illetve megismertesse annak módszertanát, segítséget nyújtson a településszintű akciótervek elkészítéséhez. Különös tekintettel arra, hogy a következő európai uniós ciklusban a környezetvédelem kiemelten nagy hangsúlyt fog kapni. A megyében Bátya, Szentkirály és Kunadacs község már elkészítette akciótervét, melyek mintául szolgálhatnak a többi város és falu számára is.

Az akcióterv elkészítésének részleteibe Gaál László klímaszakértő, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. képviselője avatta be a résztvevőket. A megye számára elkészített anyagról Sassné dr. Berényi Eszter, a MEGÉRTI Kft. szenior tanácsadója beszélt. A konzorciumi partnertelepülési SECAP-ját Farkas Ildikó, Kunadacs Község Önkormányzatának polgármestere mutatta be.

Kunadacs az ország legszárazabb és éves átlagban legmelegebb területei közé tartozik. Elengedhetetlen a klímatudatosság erősítése, ezért is vált szükségessé egy olyan dokumentum elkészítése, amely megmutatja, hogy az éghajlatváltozás milyen feladatokat ró a település lakóira, az intézményekre és a vállalkozókra – emelte ki az akcióterv meglétének fontosságát Farkas Ildikó, majd részletesen felsorolta a környezettudatosság és az energiahatékonyság növelése érdekében foganatosított intézkedéseket, elkészült és tervezett beruházásokat.

Kökény Attila biogazdálkodó a talajélet megőrzéséről és a komposztálásról tartott előadást
Fotó: Petőfi Népe

Végezetül Kökény Attila biogazdálkodó a talajélet megőrzéséről, a komposztálás fontosságáról tartott előadást. Elmondta, a magyar termőterületek nagy részét kiszipolyozták. A megoldást a talajélet megteremtése jelenti, a tápanyagkészletet nem műtrágyák adagolásával kell biztosítani, hanem mikrobiológiai eszközökkel és takarónövényekkel. Az eljárás elősegíti a humuszképződést, visszaállítva így a talajok termékenységét. A takarónövényes technológiát hazánkban már mintegy hatezer hektáros területen alkalmazzák sikerrel – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában