Kecskemét / Szolnok

2019.03.05. 17:30

A kecskeméti huszárok is újrajátszották a szolnoki csatát

Idén is fényes győzelmet arattak a Bács-Kiskun megyei hagyományőrzőkkel megerősített magyar honvédcsapatok az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legdicsőségesebb ütközetét, a 170 évvel ezelőtt, március 5-én lezajlott szolnoki csatát felelevenítő hadijátékon.

Galambos Sándor

Szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét. Az ütközet természetesen most is a magyarok győzelmével ért véget

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Galambos Sándor

Lengyel, cseh, osztrák és magyar hagyományőrzők csaptak össze az ország egyik legjelentősebb hadijátékán, a hétvégén huszonharmadik alkalommal újrajátszott szolnoki csatában. A látványos rendezvény lebonyolítását a város önkormányzata mellett a Honvédelmi Minisztérium, a helyőrségben állomásozó katonai alakulatok, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint az Aba-Novák Kulturális Központ támogatta. A rendhagyó történelemóra eseményeit prof. dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész magyarázta el a sétány lépcsőit zsúfolásig megtöltő, a honvéd hagyományok ápolása iránt érdeklődő nézőközönségnek.

Szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét. Az ütközet természetesen most is a magyarok győzelmével ért véget
Fotó: Galambos Sándor / Petőfi Népe

A korabeli egyenruhákba öltözött, korhű fegyverekkel felvonuló csapatok többsége szombaton délelőtt érkezett a városba, az összecsapásra fegyverkarbantartással, az egyenruhák csinosításával és alaki foglalkozásokkal készültek.

A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított emléktáblát, majd Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára – megköszönve a hagyományőrzők elkötelezettségét – sok sikert kívánt a hadijáték végrehajtásához, a 170 évvel ezelőtt zajlott csata újrajátszásához.

Kun Attiláék a lovasságot erősítették
Fotó: Galambos Sándor / Petőfi Népe

A látványos bemutató a honvédek lendületes rohamával kezdődött, amelyet a várost bitorló császáriak csak lassítani tudtak, de megállítani képtelenek voltak. A lovasság és a tüzérség is derekasan helytállt, végül szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét – az ütközet természetesen most is a magyarok győzelmével ért véget.

A császáriak csak lassítani tudták a honvédek előretörését
Fotó: Galambos Sándor / Petőfi Népe

A hadijátékban idén több mint kétszázhúsz hagyományőrző gyalogos és tüzér katona tizenhat lóval és nyolc ágyúval vett részt. A csatában Bács-Kiskun megyét a Kun Attila vezette Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados parancsnoksága alatt álló Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai képviselték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában