Szank

2019.02.06. 17:17

Jól halad az építkezés Szankon

A kivitelező cégek és a tervezők közösen tartottak bejárást hétfőn az épülő Kiskun Emlékhelyen. Az épületek már állnak, de még akad bőven munka a június végére tervezett avatóig.

Tapodi Kálmán

Már állnak a Kiskun Emlékhely épületeinek falai

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Az emlékhelyre állami és európai uniós forrásokból 350 millió támogatást kapott a község önkormányzata. A nyitóünnepséggel kapcsolatosan Patkós Zsolt polgármester elmondta: Szank és a 32 települést tömörítő Kiskun Önkormányzatok Szövetsége közösen meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt az emlékhely felavatására.

Már állnak a Kiskun Emlékhely épületeinek falai
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe
Fotó: Tapodi Kálmán

Az emlékhely területének birtokosa egy Zank nevű előkelőség volt a XIII. század közepe táján, s így maradt fenn a „Zank zalassa”, azaz idővel a Szankszállása név, amit először 1451-ben jegyeztek fel egy oklevélben. A 4,5 hektáros emlékhelyen egy tanösvény is épül, ahol egy Árpád-kori földháztól elindulva lehet megismerni, hogy miként alakult a vidék sorsa egészen a 19. századig.

A történelmi időutazás során megtekinthetők lesznek azok a romok és egyéb leletek, amiket az ottani ásatások során feltártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában