Kecskemét

2019.02.23. 15:31

A jótékonysági sportnap közelebb vitte álmához a Csaba családot

Közel százan vettek részt szombaton Kecskeméten, a Gáspár iskolában az E-Kecsap Alapítvány által szervezett jótékonysági sportnapon, melynek bevételét teljes egészében a ménteleki Csaba család javára ajánlották fel.

Hraskó István

– Nagyon izgultunk az ideúton! Hihetetlenül jó érzés volt, amikor megláttuk, hogy ilyen sokan eljöttek miattunk! – mondta mosolyogva és elérzékenyülve Csabáné Erzsébet, becenevén Csöri, miközben éppen Tóth-Varga Vera, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakiskola testnevelő tanára tartott funkcionális köredzést a résztvevőknek. Az iskola tornatermében rendezett jótékonysági sportnapon közel százan mozogtak a délelőtt folyamán, és támogatták felajánlásukkal a Csaba családot.

Az izomsorvadásban szenvedő édesanya és férje, a közel két évtizede sclerosis multiplexszel küzdő Tibor kálváriájával nemrég riportban foglalkoztunk. Az édesapánál még 2001-ben állapították meg a betegséget. Soha nem hagyta el magát, amikor állapota engedte, mindig dolgozott, decemberben azonban lebénult a bal oldala, kórházi ápolásra szorult. Most ha nehezen is, de tud sétálni. Feleségénél négy éve jöttek elő a tünetek, végül több komoly vizsgálat után született meg a mellbevágó diagnózis: amyotrophiás lateralsclerosis. Az ALS az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős idegsejtek pusztulásával és az izmok sorvadásával jár. Csöri jelenleg már teljesen kerekesszékhez kötött.

A szülők a nehézségek ellenére próbálják a hétköznapjainkat úgy alakítani, hogy ne a csalódások, szomorkodások határozzák meg, és két fiuk, a tizenhárom éves Kristóf és a hét éves Patrik ne érezze hátrányát betegségüknek. Szeretnének minél többet kirándulni a srácokkal, ám ez jelenleg nagyon nehezen kivitelezhető. Nagy vágyuk egy speciális, automata váltós, nagy utasterű gépkocsi, amelybe – a hátsó üléseket kiszerelése után – egy rámpán Csörit is egyszerűen be lehetne tolni kerekesszékén. Az automata váltóra pedig azért lenne szükség, mert az édesapa már nagyon nehezen tudja lábával benyomni a kuplungot.

Az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány (E-Kecsap) Tiborékkal tavaly került kapcsolatba, többször nagybevásárlással támogatták őket. Egyik tagjuk, Koleszárikné Betti ötlete nyomán pedig szombatra megszervezték a jótékonysági sportnapot. Ez nekik is ismeretlen terep volt, soha nem csináltak még ilyet – de mint Szabóné Kiss Évától, az E-Kecsap egyik elindítójától megtudtuk, minden simán ment, pláne, hogy közben újabb és újabb segítőik akadtak. Az iskola például térítésmentesen biztosította a tornatermet, és két testnevelő tanára (a már említett Tóth-Varga Vera mellett Tapasztó Ágnes) is edzést tartott a résztvevőknek. Az iskola rámpát is készített, hogy Csöri fel tudjon jutni a bejárati lépcsőn.

A részvételi hozzájárulásokból és a becsületkasszában elhelyezett pénzösszegekből végül 325 ezer forint gyűlt össze. Szabóné Kiss Éva elmondta: ez az autó átalakítását fedezheti, de kell majd keresniük egy olyan céget, például autókereskedést, autószalont, amely a gépkocsi beszerzésében segít (akár olyan formában, hogy a tulajdonos a cég lesz és a család az üzembentartó).

Megérintette olvasóinkat a család sorsa

Miután riportunk megjelent, többen is írtak szerkesztőségünknek, és felajánlották segítségüket a családnak (ilyenkor Tiborral és Erzsébettel egyeztetve adjuk ki telefonszámukat). Jelentkezett például egy háromgyermekes, gyesen lévő édesanya, aki a mindennapi teendőkben tudná támogatni a házaspárt. És megkeresett minket egy kiskunfélegyházi fiatalember, Török Levente is, aki bejáratos a különböző PlayIT rendezvényekre, és felajánlotta, hogy elviszi Kristófot egy ilyen találkozóra (sőt, ha letette mozdonyvezetői vizsgáját, vonatozást is szeretne szervezni a gyerekeknek), a sportnapra pedig egy szép nagy ajándékcsomaggal érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában