Kalocsa

2019.01.17. 12:08

Húsz diák utazhat Olaszországba a kalocsai Dózsából

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma még tavaly nyújtott be és nyert meg egy „szakképzési mobilitás” pályázatot, amit az Erasmus+ program keretében írtak ki, és az Európai Unió finanszíroz. Ennek köszönhetően utazhatnak dózsás diákok az olasz nagyvárosba, hogy háromhetes szakmai gyakorlaton vegyenek részt, amiről egy Europass-­igazolást is kapnak.

Gábor János

A dózsás diákok között hatalmas volt a túljelentkezés

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Több európai városból lehetett választani a pályázaton. Mi azért Milánóba megyünk, mert van ott egy partnerünk, aki leszervezte a gyerekek szakmai gyakorlatát. A diákok napi szinten vesznek majd részt egy külföldi termelőcég munkájában, idegen nyelvi környezetben, ami alighanem nagy kihívás lesz – vélekedett Fekete Antal tagintézmény-­vezető. – A hétvégéken kulturális programokra is elmehetnek, hogy megismerjék Olaszország történelmi értékeit – mondta.

A diákok január 20-án induló, háromhetes olaszországi programjára már ősz óta zajlik a felkészítés: ráhangoló nyelvi órákat illesztettek a tanmenetbe, ezzel könnyítve a kommunikációt. Fekete Antal szerint már ezzel is nyertek a diákok, de a külföldi tapasztalatszerzésnek persze lesznek még hozadékai: motiválttá válnak a nyelvtudásuk és szakmai tapasztalatuk továbbfejlesztésére.

A tagintézmény-vezető leszögezte: a hosszú külföldi tartózkodást oly’ mértékben fedi le az e célra elnyert összeg, hogy sem az intézménynek, sem pedig a diákoknak nem jár plusz anyagi teherrel. A finanszírozás kiterjed a buszos utazásra, az ottani közlekedésre, szállásra, étkezésre, utasbiztosításra, valamint a kulturális programokra is. Nem véletlen: óriási volt a túljelentkezés az intézményen belül, mikor kihirdették a programot, ezért sok szempontból vizsgálták a diákokat, mire fennmaradt a rostán a legjobb csapat: kilenc lány és tizenegy fiú, akik között négy gépész-, két szépészeti, három pék- és tizenegy rendésztanuló van. A diákokat a Dózsa két pedagógusa fogja elkísérni és felügyelni az út alatt.

A dózsás diákok között hatalmas volt a túljelentkezés
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában