Kecskemét

2019.01.23. 11:30

Egy férfi sminkes tudja igazán, mitől lesz vonzó egy hölgy arca (videó)

Szabó Gábor Kecskemét talán egyetlen férfi sminkese. Eredetileg műszaki területen dolgozott, de 2006-ban meglepő ­karrierváltást tett és beiratkozott egy sminkesiskolába, mert szerette volna megtanulni azt, hogy hogyan készülnek a filmekben látható ­különböző sérülések. Megtudhattuk tőle, hogy milyen férfiként dolgozni egy inkább nők által gyakorolt szakmában és mi az előnye annak, ha egy férfi sminkeli a hölgyeket.

Horváth Péter

A 16 éves Kiara édesapja sminkelése után felnőtt nőnek tűnik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Takaros ­belvárosi sminkstúdiójában fogadott bennünket Kecskeméten Szabó Gábor lányával, Kiarával, aki már hozzászokott ahhoz, hogy időnként a modell szerepét vállalja édesapja kedvéért. Megkértük Gábort, hogy miközben beszélgetünk, mutassa meg, hogyan készül egy otthoninál profibb smink, olyan, amiért érdemes egy sminkes székébe beleülni.

– Egy női sminkessel nagyobb szerencséd lenne, hiszen mi, férfiak állítólag nem tudunk kétfelé figyelni – mondta Gábor nevetve, de azután egyszerre kezdte felvinni a sminket Kiara arcára és mesélni arról, hogy hogyan került férfiként egy inkább nőiesnek tartott szakmába. – Eredetileg gépészszakmám van, karbantartóként dolgoztam. De nagyon elkezdett érdekelni a testfestés és az, hogy miként teszik annyira valósághűvé a sérüléseket a filmekben – ismertette Gábor a kezdeti lökést. Így 2006-ban beiratkozott egy tanfolyamra, ahol főként a hagyományos sminkes technikákat és a korok sminkjeit tanulták meg a 20-as évektől napjaink trendjeiig.

Adja magát a kérdés, hogy miként reagált Gábor környezete a meglepő karrierváltásra.

– Sokan biztattak, a család és a barátok is támogattak, ezért is bátorodtam fel annyira, hogy belevágjak. Persze a cimborák frocliztak is vele, az ilyenkor várható férfias ugratásokkal, de persze ők is támogattak döntésemben – mondta Gábor.

Gábor a kezdetektől figyeli a trendeket, de nem az aktuális divat, hanem az adott hölgy sajátosságai határozzák meg a felvitt sminket.

– Olyan szempontból előny, hogy férfiként művelem ezt a szakmát, hogy ezáltal férfiszemmel is tudok a hölgyekre tekinteni, vagyis tudom milyen sminkek tetszenek a férfiaknak. Ezek pedig inkább a természetes hatású, nem túl kirívó sminkek. De ezen kívül nem jelent semmit, hogy férfiként végzem ezt a munkát – mondta Gábor.

Egy alkalmi smink elkészítése fél-háromnegyed óra, az esküvői smink órákig is eltart
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Gábor főként színpadra való sminkkel dolgozik, mely nagy fedésű, nem mosódik el, mert bírja a nedvességet. Esküvőkre is erősebb sminket használ.

– Nagyon finomak a határok, hiszen jó fedésű, szakmai néven camouflage sminket kell felvinni az arcra, de ha csak egy árnyalatnyival több a smink, lehet, hogy természetellenes, maszkszerű hatást kelt, ami egyértelműen nem cél. Azok a sminkek, melyekkel dolgozom, egy egész napig is az arcon maradnak, éppen ezért esküvőkre különösen ajánlott ilyen anyagokkal dolgozni – mondta Gábor.

Szép sminket otthon is tudnak készíteni a hölgyek, Gábor elmondása szerint némelyek kifejezetten súrolják a profizmus határát. Őt sokszor a szépség magasabb szintre emelése mellett a smink tartóssága miatt keresik fel, de a smink nem csak színeket jelent az arcon, hanem sokkal inkább a meglévő részletek optikai finomításáról szól.

A 16 éves Kiara édesapja sminkelése után felnőtt nőnek tűnik
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Elsősorban a 30 és 50 közötti hölgyek keresik fel Gábort. Az okok változatosak: valakinek nincs ideje, vagy lelkiereje a családi teendők mellett sminkelni, vagy nincs olyan jó kézügyessége, esetleg türelme, de olyanok is vannak, akik már nem látnak elég jól ahhoz, hogy biztonsággal vigyék fel arcukra a színeket. Persze van, akit a kíváncsiság hajt a stúdióba, meg akarják tapasztalni, hogy mit tud egy férfi sminkes.

Gábor általános tapasztalata, hogy amikor megpillantják magukat a hölgyek szakszerű sminkkel arcukon, elcsodálkoznak, hogy milyen szépek.

– Nagyon sok olyan hölgyet láttam ­elcsodálkozni saját szépségén, akinek nem volt rendben az önbizalma. Az mindent elmond, hogy ilyenkor alig bírják otthagyni tükörképüket. Mikor legközelebb visszajönnek, akkor is mondják, hogy milyen sok bókot kaptak a férfiaktól. Azt hiszem, ennél jobb visszaigazolás egyikünknek sem kell – mondta Gábor látható örömmel.

A smink elkészítésének ideje típustól függően 30 perctől két óráig tarthat.

– Az alkalmi smink 30–45 perc alatt készül, de például az esküvői próbasmink felvitele jó két órába telik. Ott több próbasminket is csinálni kell, mire kialakul a végleges változat. Van, hogy fényképet hoz a menyasszony arról a sminktípusról, amit magának szeretne, de azt általában személyre kell szabni – mondta Gábor és hozzátette, hogy a smink színvilágát mindig a megrendelő karaktere (arcbőr, arcforma, haj-, szemszín stb.) szabja meg.

Gábor a smink és a testfestés mellett sminktetoválással is foglalkozik és ez olyan szakma, ahol extrém kérések is becsúsznak. Elmondta, hogy praxisában a talptetoválás volt a legkülönösebb, oda egy szöveget kért a megrendelő úr. A testfestés során is érkeztek hozzá érdekes kérések. Egyszer egy meztelen hölgy kérte, hogy fessen rá ruhát. De volt olyan nagymama, aki azért kereste fel, hogy olyan sminket készítsen neki, amitől 18 évesnek látszik, ami persze lehetetlen.

Halloweenbulikra a férfiak is kérnek testfestést
Fotó: Gáborsmink

– Legfeljebb 10 évet lehet egy jó sminkkel fiatalítani. Sokat segíthet akkor, ha fáradt az arc, az apró ráncokat képes eltüntetni, esetleg a szem alatti táskákat. Viszont egy hatásos smink öregíteni sokkal többet tud, mint fiatalítani. Egyszer egy fiatal lány halloween idején keresett meg azzal, hogy maszkírozzam boszorkánynak, amitől 40–50 évesnek nézett ki – mondta Gábor.

Gábor a testfestésben igazán kiélheti kreativitását. Egy modellügynökség versenyén is elindult néhány éve, ahol ezüstérmes lett.

– A testfestés főként a farsangi szezonban megy és ott aztán tényleg mindenféle kívánság előjön. Volt, akinek úgy kellett elmaszkíroznom az arcát, mintha egy oroszlán tépte volna szét. Egy másik alanyomat pedig, akit Shrekké változtattam, a saját édesanyja sem ismerte meg – mondta Gábor.

A testfestés a farsangi időszakban népszerű
Fotó: Gáborsmink

Gábor a jövőben szeretne versenyezni, ami nem olcsó mulatság, hiszen nagyon drágák az alapanyagok és az eszközök. A sminkes táskájában több tucat különböző ecset, tus, pamacs és ki tudja még mi lapul, minden munkafázishoz, vagy csak egy nüanszhoz is külön kellék szolgál – egy táska több százezer forintnyi eszközt rejt. A profi sminkes kellékei és alapanyai legalább ötször annyiba kerülnek, mint a drogériában kapható hétköznapi piperealkalmatosságok.

Jövőbeli tervei közt szerepel még, hogy elkanyarodjon eredeti inspirációja irányába, vagyis jobban belelásson a filmes sminkelés titkaiba. Arra a kérdésre, hogy pár év múlva talán az etyeki filmstúdióból kikerülve láthatjuk munkáit, Gábor titokzatos mosoly kíséretében válaszolt: – Ki tudja, minden lehetséges. Benne van a pakliban.

Időközben Kiara sminkje is elkészült, mely ékesen bizonyítja, hogy egy férfi tud kétfelé figyelni. A smink elegáns felnőtt nővé varázsolta a 16 éves lányt, aki ezzel akár egy előkelő estélyt is választhatna esti programnak az esti buli helyett.

A szolid sminket ajánlja a hölgyeknek

Gábor azt javasolja a hölgyeknek, hogy ha otthon készítik ki arcukat, kerüljék a túl feltűnő sminket. A természetellenes és maszkszerű hatás nem hívogató a férfiszemnek. A divatot is kritikusan érdemes követni, nem kell automatikusan bedőlni a legújabb sminktrendeknek. És a legfontosabb itt is, mint az élet számos más területén, az önismeret: ismerjük magunkat, vonásainkat és annak megfelelően válasszuk meg a tónusokat. A sminkes azt tanácsolja a hölgyeknek, hogy időnként pihentessék, levegőztessék arcbőrüket úgy, hogy heti egy-két nap nem sminkelik magukat és használhatnak UV-védős alapozót a káros napsugarak kiszűrésére, különösen nyáron. Gábor hangsúlyozta, hogy a smink mellett az arcbőrt tisztán kell tartani és olyan módon kezelni, hogy sokáig megőrizze fiatalságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában