Kiskunhalas

2018.12.19. 20:00

Átadták a Halasi Cigányságért díjakat a nemzetiségek napján

Zsúfolásig telt a helyi tiszti klub nagyterme, ahol a Nemzetiségek Napja alkalmából rendezett ünnepséget a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Kitüntetéseket adtak át azoknak, akik a cigányságért sokat tettek és elismeréseket kaptak a diplomás és kiváló tanulmányi eredményt elért roma fiatalok.

Pozsgai Ákos

Huszonhárom éve ünnepeljük a kisebbségek, nemzetiségek napját, amely az ENSZ nemzeti, vagy etnikai, vallási és kisebbségek jogairól szóló egyetemes nyilatkozatához köthető. A magyar Országgyűlés 2012-ben december 18-át a Nemzetiségek Napjává nyilvánította – emlékeztetett a halasi ünnepség műsorközlője az évfordulóra.

Ebből az alkalomból a halasi cigány nemzetiség érdekében, a közéletben, az oktatásban, a kultúrában és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző személyek részesültek elismerésben.

Halasi Cigányságért díjat kapott Bányai Gábor, a kiskunhalasi 5. számú választókerület Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselője, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, valamint a kiskunhalasi Virágzó Tehetség Művészeti Egyesület. Az elismerést Szűcs Csaba, a kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke adta át.

A nemzetiségi önkormányzat díjazta a diplomázott roma fiatalokat is, ezzel is elismerve a tanulás területén elért eredményeiket. Díjat kapott Köves Ágnes és Bakóczai Ildikó, mindketten romológia tanár és pedagógia szakon szerezték első diplomájukat. Kitűnő tanulmányi eredményeiért ismerték el Tóth Ramónát, a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola és Balogh Ramónát, a Szilády Áron Református Gimnázium diákjait.

Elismerést vehetett át Varga Dániel, Szilágyi Richárd és Borsos Dániel rendőr őrmesterek, akik rendészeti tanulmányaikat követően nemrégen szereltek fel a Készenléti Rendőrségnél és kezdték meg szolgálatukat.

Szűcs Csaba, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ünnepi köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy kormányzati és európai uniós forrásból több százmillió forint érkezik Kiskunhalasra különböző felzárkóztatási programokra, ezen belül infrastrukturális beruházásokra és foglalkoztatást elősegítő programokra. Bejelentette azt is, hogy egy cigány múzeum létrehozását kezdeményezték Kiskunhalason.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában