Kalocsa

2018.11.21. 11:30

Több tucat fát vágnak ki a Csajdakertben

Az elöregedett, beteg fákat el kell távolítani – állapította meg egy, az önkormányzat által korábban megrendelt átfogó felmérés. Eszerint a Csajdakertben például harminc veszélyessé vált japánakácot kell kivágni.

Gábor János

A Csajdakertben a sétányt szegélyező fákat cserélik le, az uszoda közelében

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A munkát várhatóan még ebben a hónapban levezénylő Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály az éves költségvetésből mintegy másfél millió forintot kapott a kivágásra, a tuskók visszamarására és facsemeték telepítésére.

– A kivágott fák darabszámával megegyező platánfát szeretnénk telepíteni a Csajdakert területén – erősítette meg Boromisza Viktor osztályvezető. – Ez a megoldás folytatólagos ütemet mutatna a 10–15 évvel ezelőtt telepített platánfa-sorral, ami a Zöldfa utcai bejárat felé haladva látható, két irányban. A sétány mentén ugyanilyen fákat fogunk telepíteni, a kivágás után azonnal – jelentette be.

Hozzáfűzte, hogy ezt még ebben az évben szeretnék megvalósítani, majd a következő években folytatni, míg körbe nem érnek ennek a területnek, majd az egész városnak a faállományán.

Boromisza Viktor hangsúlyozta: a kitermelés kizárólag a balesetveszélyessé vált, teljesen elöregedett, menthetetlen fákat érinti, az ép japánakácokat és platánokat természetesen meghagyják. Emlékeztetett, hogy már 7–8 évvel ezelőtt megszületett az a felmérés, amire hagyatkozva mára eljutottak a csajdakerti fakivágáshoz és -pótláshoz. A vizsgálatot anno a Soproni Egyetem szakértői végezték, nemcsak itt, hanem az Érsekkertben és a Szent István úton is – azóta az utóbbi két helyszínen már zajlott fagondozás, -kivágás, -telepítés, és fokozatosan haladnak tovább a megadott területeken.

A Csajdakertben a sétányt szegélyező fákat cserélik le, az uszoda közelében
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában