Jánoshalma

2018.11.07. 07:00

Az érdeklődőket életmentésre oktatták a mentők Jánoshalmán

Látványos mentéstechnikai bemutatóval egybekötött baleset megelőzési és elsősegélynyújtó napot rendezett a Jánoshalmi Egészségfejlesztési Iroda a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság közreműködésével. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott előadást elsősegélynyújtásról. A szakember elmondta: alig néhány hónap alatt több mint 15 ezer ember töltötte le telefonjára az Országos Mentőszolgálat SzívCity alkalmazását és vált önkéntes életmentővé.

Pozsgai Ákos

A mentők és a tűzoltók mentési bemutatót is tartottak, egy közúti balesetet szimuláltak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A hétvégén szirénázó mentőautó, tűzoltó és rendőrségi gépjármű zárta keresztbe a Molnár János utcát, ahol egy autóba szorult sérültet kellett kimenteni. A tűzoltók speciális erővágóval vágták le a gépkocsi ajtóit, majd a tetejét is. A bemutatón az érdeklődők láthatták, hogy a mentésben résztvevő helyi erők a legkorszerűbb mentéstechnikai és orvosi eszközökkel végezték a munkájukat, a feltételezett sérült férfit speciális műanyag hordágy segítségével emelték ki a roncsból, majd tették át a gurulós hordágyra és stabilizálták az állapotát.

Az izgalmas bemutatót követően Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott előadást az a mentőszolgálat történetéről, a hivatásos és az önkéntes segélynyújtók együttműködéséről. Az alapfokú elsősegélynyújtás fontosságát hangsúlyozta, amíg megérkeznek az első képzett mentőegységek, amely sok esetben életet ment.

A mentők és a tűzoltók mentési bemutatót is tartottak, egy közúti balesetet szimuláltak
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A szakember elmondása szerint az Országos Mentőszolgálat csak az elmúlt évben 1,1 millió beteget látott el, több mint 39 millió kilométert futottak a mentőautók, ebből 2400 légi mentés és betegszállítás volt, és a riasztások 70 százalékában 15 percen belül kiérkeztek a mentőegységek. Az előadáson elhangzott az is, hogy mentőknek elsősorban nem a közúti és más balesetek adják a legtöbb feladatot, hanem az úgynevezett belgyógyászati esetek. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a magyarországi lakosság 45 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, amely legalább hat hónapja tart, vagy előreláthatólag minimum ennyi ideig fog tartani. A legfőbb nem fertőző megbetegedések között a szív- és érrendszeri, a daganatos és krónikus légzőszervi, valamint a cukorbetegség fordul elő, ami jelentős feladatot ró a mentőszolgálatra is. Ezek a betegségek, a dohányzás elhagyásával, az egészségesebb táplálkozással, a gyakoribb testmozgással jelentősen csökkenthetők lennének – hangsúlyozta a szakember.

A közterületen bekövetkezett hirtelen szívmegállások fele megelőzhető lenne – vélte a szóvivő, aki szerint számtalan olyan eset van, amikor az elsősegélynyújtón múlik valakinek az élete, míg meg nem érkeznek a mentők. Gyakran az első négy-öt percben eldől a beteg sorsa, gyakori azonban, hogy a páciensek nem részesülnek az elsősegélynyújtásban, mert senki nem meri elkezdeni a közelben tartózkodók közül. Évente hatezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban közterületen, ezeknek a tragédiáknak az 50-60 százaléka megelőzhető lehetne, ha volna a közelben egy defibrillátor és egy olyan személy, aki időben elkezdi az újraélesztést. Eddig több mint 15 ezren töltötték le a telefonjukra az Országos Mentőszolgálat SzívCity alkalmazását és váltak önkéntes életmentővé – tette hozzá a szakember.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az újraélesztés alapjait is bemutatta a résztvevőknek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában