kecskemét

2018.11.01. 15:30

A kecskeméti piacra látogattak a város japán vendégei (videó)

Japán küldöttség látogatott a megyeszékhelyre kétnapos tanulmányút keretében a Kecskemét-Aomori Baráti Kör meghívására. A delegáció megismerte Kecskemét nevezetességeit, időutazást tett a hírös város gazdaságtörténetében és megmerítkezett a Mindenszentek és a halottak napja szellemiségében, megismerve az ünnepkör kulturális szimbólumrendszerét.

Horváth Péter

A delegáció tagjai előtt ismert volt, hogy a napokban halottainkra emlékeztünk. A szervezők gondoskodtak arról, hogy megismerhessék az ünnep lényegét, rítusait és szimbólumait. Erre kiváló alkalmat nyújtott a csoport Kecskeméti Piacon tett csütörtöki látogatása, ahol megismerkedhettek az ünnepkör jellegzetes kellékeivel. – Különösen érdekesek számunkra a szépen díszített koszorúk és a mécsesek, hiszen a mi kultúrákban nincsenek ilyen tárgyak. Nagyon szépnek találjuk őket. Faragott töklámpást sem láthatunk Japánban, csak filmeken, mert hozzánk nem gyűrűzött be a Halloween – mondta Akiko Hasegawa kisasszony, a delegáció egyik egyetemistája.

Miután kiértek a standok krizantém erdejéből hamisítatlan magyar piaci gasztroélmény várta a látogatókat: a helyi lacikonyha mangalicából készült finomságait kóstolhatták meg a küldöttség tagjai. A japán vendégek először alaposan szemügyre vették az eddig soha nem látott ételféleségeket, majd némi tétovázást és bátorítást követően megkóstolták a felszolgált sült kolbászt, hurkát, véres hurkát és egyéb disznóságokat. Bevallották, hogy a véres hurkával szemben kivétel nélkül bizalmatlanok voltak, főleg, miután megtudták, hogy mi adja sötét színét. Azonban a kezdeti félszegség hamar elillant és a véres hurka a kétes megítélést követően igazi kedvenccé vált, főként erős fűszerezésének köszönhetően, ami persze a többi fogásra is jellemző volt, ezért szépen fogytak a falatok.

A piaci konyhaművészetbe való beavatást követően a vendégek meglátogatták a városháza Dísztermét, ahol megismerhették a megújult Hírös Hét programjait, majd részt vettek a Kecskeméti Köztemetőben tartott ökumenikus megemlékezésen és ők maguk is gyertyát gyújtottak, elhelyezték a piacon vásárol mécseseket és koszorúkat a Katona-szobor lábánál. Búcsúzáskor a vasútállomás Kodály-táblájánál is koszorút helyeztek el a küldöttség tagjai. A két nap programjai közt szerepelt még a Cifrapalota megtekintése és vendégeskedés a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában