Kalocsa

2018.10.18. 14:05

Petícióban követelik a főtér helyreállítását

Néhány napja terjed a közösségi médiában egy fotómozaik, ami azt szemlélteti, hogy szeptember hónapban „állt a munka” a kalocsai Szentháromság téren, ahol a régészeti feltárások lezárása után a helyreállítás és térkövezés feladatai következnének, az egyházmegye nagyberuházásának keretében.

Gábor János

A főszékesegyház előtti tér feltárása befejeződött, a helyreállítása még várat magára

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A peticiok.com oldalon kedden indult aláírásgyűjtés, amit szerdán kora délutánig már több mint kétszázan – elsősorban kalocsaiak – szignóztak. A felhívás szerint a kezdeményező azt szeretné megsürgetni, hogy az évek óta felújítás alatt álló terület visszanyerje „régi funkcióját” és újra „Magyarország egyik legszebb barokk tere” legyen.

A petíció rohamtempóban kezdett terjedni a helyiek közösségi oldalain – erre reagálva osztotta meg a nyilvánossággal dr. Bálint József polgármester azt a hivatalos levelet, amelyet az önkormányzat kérdéseire reagálva kapott dr. Bábel Balázs érsektől, október 12-i dátummal. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első embere – aki a polgármester Facebook-bejegyzése szerint hozzájárult a levél közzétételéhez – elismeri, hogy megálltak a tér helyreállítási munkálatai, ám erre megvan a magyarázat. Vörös Márta főépítész korábban „súlyos balesetet szenvedett”, áll a levélben, ami azzal indokolja a felújítási munkálatok megtorpanását, hogy a szakemberrel, aki a napokban további „orvosi beavatkozásra” szorul, érdemben csak a múlt hét második felében sikerült egyeztetni a további munkamenetről. A felújítás viszont „folytatódik az ide vonatkozó törvények és előírások szerint” – biztosította az érsek a városvezetőt.

A levél leszögezi, hogy a tér átjárhatósága annak felújítása idején is biztosított, az ott lévő közintézmények pedig elérhetők. Az érsek az írásban megemlíti: adataik alapján várhatóan az idén is hozzák azt a kiemelkedő látogatószámot, mint tavaly, ami többszöröse volt a felújítások előtti időszaknak. Az érsek egyben cáfolta azokat a híreszteléseket is, amelyek „pénzügyi felelőtlenséget” emlegetnek, hiszen az egyházmegye a tér felújítása során eddig mintegy 250 millió forintot fordított a térburkolat anyagának megvásárlására, a víznyomóvezeték kiváltására, az elektromos hurok megépítésére és más, a téren át húzódó egyéb vezetékek kiváltására, valamint a régészeti feltárásokra.

A főszékesegyház előtti tér feltárása befejeződött, a helyreállítása még várat magára
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

A nagytemplom is látogatható

A petíció leírásában egyébként szerepel, hogy a tér „Kárpát-­medence és Magyarország legnagyobb egyházi könyvtárának” ad otthont, és a kezdeményezéssel egyetértők azt is szeretnék elérni, hogy újra „turistákat vezethessenek be” a „Nagytemplomba”. A leírtakkal ellentétben tudni kell: a pillanatnyilag valóban álló felújítás ellenére mindkét épület, valamint a szintén a térről nyíló ASTRICEUM Érseki Múzeum is megközelíthető és látogatható, rendes nyitvatartási időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában