Kecskemét

2018.10.01. 11:30

Ismét kitárják kapuikat a bíróságok

Tavaly Bács-Kiskun megyében 71 perszimuláció, előadás, bíró által tartott tanóra révén összesen 2440, elsősorban középiskolás résztvevője volt a Nyitott bíróságok programnak.

Hraskó István

A Katona József Gimnázium diákjai gyakori vendégek a bíróságon, a legutóbb perszimuláció során ők alakították a bírót, az ügyvédet, az ügyészt, a vádlottat és a tanúkat is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

2012 őszén indította el az Országos Bírósági Hivatal a Nyitott bíróságok programot, azzal a céllal, hogy a tárgyalótermek eddig nagyon zártnak mondható, sokak számára ismeretlen világát kissé közelebb hozza a fogékony középiskolásokhoz: megismertesse velük a bíróságok szervezetének, az ott zajló eljárásoknak, pereknek az alapvető tudnivalóit. Igen változatos formákat kínál minderre a program: a gyerekek nemcsak megnézhetik a járásbíróságok vagy a Kecskeméti Törvényszék épületét, hanem beülhetnek egy valódi büntető- vagy polgári perre, megnézhetnek egy tárgyalást a Katona József Színház színészeinek előadásában, vagy akár maguk is eljátszhatják a bíró, az ügyész és az ügyvéd szerepét is. Emellett az oktatásra kijelölt bírák is gyakran ellátogatnak az iskolákba, hogy osztályfőnöki óra keretében elmagyarázzanak a tanulóknak néhány jogi, főleg munkajogi alapfogalmat (ennek különösen a munka világába vagy a jogi pályára készülő végzősök szoktak örülni), de beszélnek az internetes bűnözéssel, kábítószerezéssel kapcsolatos büntetőeljárásokról és a gyermekbarát igazságszolgáltatás mibenlétéről is. Több alkalommal a jelentkező csoportok bemehettek a két kecskeméti bv. intézetbe is.

2017-ben összesen 71 esemény volt a Nyitott bíróság programon belül, ezekre 43 iskola 93 osztályából látogattak el diákok, a résztvevők száma egész pontosan 2440 volt, a rendezvények megvalósításában 49 bíró, fogalmazó és titkár működött közre – tudtuk meg dr. Siposné dr. Zentai Anitától, a Kecskeméti Járásbíróság elnökhelyettesétől, a program megyei koordinátorától. Mint mondta, a Kecskeméti Törvényszék és a Kecskeméti Járásbíróság mellett most már a megye minden járásbírósága bekapcsolódott a szervezésbe, 2014 októberétől külön munkacsoport foglalkozik a területtel. Siposné dr. Zentai Anita hozzátette: minden évben törekszenek színesíteni a palettát, tavaly két igazságügyi szakértő különböző bűnügyi eszközöket mutatott be a tanulóknak, és ilyen új ötlet volt a kizárólag gyerekek által eljátszott büntetőper is. De egyes eseményekbe már be tudják vonni az általános iskolásokat és a nyugdíjas korosztályt is.

Az elnökhelyettes szerint az is előnye a programnak, hogy a fiatal résztvevők jogtudatos állampolgárként tudnak viselkedni, ha esetleg a jövőben bírósággal kerülnek kapcsolatba (például tanúskodniuk kell), tisztában lesznek a jogaikkal és a kötelességeikkel is. A visszajelzések nagyon jók, persze az a legnagyobb elismerés a bíróságoknak, ha egy iskolából rendszeresen érkeznek osztályok.

A Katona József Gimnázium diákjai gyakori vendégek a bíróságon, a legutóbb perszimuláció során ők alakították a bírót, az ügyvédet, az ügyészt, a vádlottat és a tanúkat is
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A kecskeméti Katona József Gimnázium diákjai talán a Nyitott bíróság program legaktívabb résztvevői. A katonások jártak már a törvényszéken olyan perszimulációs tárgyaláson, ahol színészek alakították a büntetőper egyes szereplőit, máskor ők maguk bújtak a bíró, az ügyész vagy éppen az ügyvéd talárjába. Emellett természetesen igazi tárgyalásokra is beültek, több osztályban pedig a törvényszék vagy a járásbíróság bírája tartott előadást osztályfőnöki óra keretében.

– Amióta elindult a program, igyekszünk bekapcsolódni. Tanévenként legalább egy, de általában több osztályunk eljut a különböző foglalkozásokra. Diákjaink sok élményt szereznek, ezek természetesen nem feltétlen derűs, pozitív tapasztalatok, hanem gyakran inkább az őszinte döbbenet látható rajtuk, és az, hogy a bíróságon hallottak elgondolkodtatták őket. Az osztályfőnökök rendre arról számolnak be, hogy hasznos, tanulságos volt a program, a gyerekek utána még sokszor igénylik a beszélgetést, a közös feldolgozást. Nagy hatással van rájuk a bíróság hangulata, a tárgyalóterem fegyelme és az egyes konkrét esetek. Jobb is, hogy nem játékfilmek alapján alkotnak képet a bíróságról, a jog világáról, hanem valódi élményeik alapján – mondta el lapunknak Szabó István, a Katona József Gimnázium igazgatója. Hozzátette: reméli, hogy a program folytatódni fog, mert ők szeretnének továbbra is részt venni benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában