kalocsa

2018.10.27. 20:00

Filmszemle-díjas Kvalla Gábor filmje

Az ezüstérmes kajak-kenuzó paralimpikonról szóló alkotás különdíjat nyert.

Gábor János

Forrás: baon.hu

Fotó: Gábor János

A kalocsai dokumentumfilmes Kvalla Gábor és Amerikában élő kollégája-barátja, Polyák Péter A kétéltű című filmje nyerte el a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle Méltóság-díját. A mindössze két különdíj egyikét csütörtökön este vehették át Budapesten, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben rendezett átadó ünnepélyen. A több mint 80 filmes mezőnyből a „legméltóbb fogyatékosságábrázolás” emelte ki az alkotást, amit Suba Róbert, kecskeméti sportolóról készítettek.

Kvalla Gábor és a méltóság-díj Fotó: Gábor János / baon.hu

Az egykori kézilabdázó 17 évesen szenvedett csaknem végzetes ejtőernyős balesetet (hibásan nyílt az ernyője, egy tanyaépületre zuhant), aminek következtében deréktól lefelé lebénult, ezután a kajak-kenu sportágat választotta, és ereje, kitartása a világ élvonalába juttatta. A riói paralimpián ezredmásodpercekkel maradt le a dobogó első fokáról. Ezüstérmet szerzett. A forgatás még a felkészülés korai időszakában, a kvalifikáció előtt kezdődött, és jóval a paralimpia után ért véget. Mintegy két évig követték Subát, hogy az élete minden szegmensét bemutathassák.

– A különdíjat a Gyógypedagógia Fejlesztésért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar adományozta – mondta Kvalla Gábor. A dokumentarista bevallotta: nyilván boldog lett volna, ha valamelyik nagydíjat hozza el az áldozatos munkával készült A kétéltű, ám számára ezzel egyenértékű a végül megkapott elismerés. Erre a fesztiválra ugyanis csak ehhez hasonló témájú filmekkel lehetett nevezni, így ebben a kategóriában a legjobbnak lenni ugyanolyan megtisztelő – fogalmazott.

A filmet egyelőre kevesen látták, hiszen nem került forgalmazásba, az alkotók pedig, társproducerük, a főleg amerikai játékfilmeket készítő rendező-forgatókönyvíró Engert Péter tanácsára féltve őrzik, vagyis nem tették elérhetővé egyetlen videómegosztón sem. A visszatartásra jó okuk volt: az elmúlt pár hónapban olaszországi és amerikai forgalmazási ajánlatokat kaptak. Az egyik céggel már szerződéskötés előtt állnak, és további, nemzetközi szemlékre is szeretnék eljuttatni. Szélesebb körben – remélhetőleg magyar tévécsatornákon is – jövő ősztől lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában