baja

2018.09.17. 11:30

Kolonics György olimpikon előtt tiszteleg a Baján nyílt kiállítás

A világ legjobb kenusának és a legszerényebb ­olimpiai bajnokának emléket állító tárlat nyílt a Turisztikai Központban. Mindkét állítás egy sportolóra vonatkozik, Kolonics György eredményei és múlhatatlan emlékű pályafutása, a tragikusan fiatalon, edzés közben elhunyt sportember példája előtt tiszteleg a Bajára megérkező vándorkiállítás.

PN

A kivételes sportember érmeit és személyes tárgyait is láthatja a közönség a Turisztikai Központban

Forrás: Petőfi Népe

Olimpiai érmek, kupák, oklevelek, személyes tárgyak a tárolókban, a víz hullámzását idéző paravánokon pedig egy rendkívül eredményes pályafutás pillanatképeit felidéző dokumentumok ­szolgáltatnak látni- és olvasnivalót az október 10-ig látogatható, Kolonics, a sportlegenda című vándorkiállításon. Ennek ünnepélyes megnyitóján a sportemberről elnevezett alapítvány képviselői mellett a sportág vezetői és több nagysága megjelent. Az ünnepelt sportoló legnagyobb sikereit pedig a technika segítségével idézték fel.

Kolonics György, kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus, két olimpiai bronzérmet is szerzett. Tíz éve hunyt el, 36 évesen az olimpiai felkészülés végső szakaszában. Páros társa, Kozmman György Kiss Tamással indult és 1000 méteren bronzérmet szerzett 2008-ban Pekingben. Kolonics György nevét viseli az utánpótlás-bajnokság, iskola, bolygó, utca, sétány, több szobor és sportrendezvény emlékeztet rá. A Kolonics Alapítvány gondozásában tanulmányi támogatás program indult, mely fiatal sportolók karrierjét segíti. Az alapítvány által szervezett eddigi húsz kiállítás már félmilliónál több látogatót számlál.

A kivételes sportember érmeit és személyes tárgyait is láthatja a közönség a Turisztikai Központban
Fotó: Petőfi Népe

Csabai Edvin moderátorként köszöntötte a bajai kiállításra érkezetteket, köztük a sportág hazai vezetését is, külön kiemelve Faldum Berenikét, a sportág legeredményesebb bajai művelőjét. A Kolonics György Alapítvány elnökeként pedig elmondta: páratlan sportkarrier volt Kolonics Györgyé, halála után a szövetség, csepeli egyesülete, szülei és kedvese jóvoltából jött létre az alapítvány, melynek célja, hogy mindenki emlékezhessen rá.

– Ez a tárlat egy hihetetlenül sikeres pályafutás emlékeit mutatja be. Azt kívánom, hogy az alapítvány városunkban is érje el célját, Kolonics György példája ragadjon meg a bajai fiatalokban – mondta köszöntőjében Dancsa Bálint, az önkormányzatot képviselő sporttanácsnok. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a kiállítást végignézők Kolonics szellemének rabjaivá válnak és pontosan érteni fogják, hogy miért lett legendává aktív versenyző korában.

– Ezek a kiállítások sokkal többet jelentenek az emlékezésnél, inkább egy közösség épülésének számítanak. Gyuri hagyatéka minden olyan érték, amit sportágunk képvisel. A fiataloknak nagyon fontos üzenet: az alázat a munka iránt, a szorgalom, a kitartás, a következetes munka, az ellenfelek tisztelete és a közösségépítés – hangsúlyozta.

Kozmann György, aki öt éven át volt Kolonics György páros társa, a kiállítások egyik furcsa hatásáról számolt be. Mint mondta: ő már nincs benne a sportág mindennapjaiban, de minden hasonló összejövetel megdobogtatja a szívét és ilyenkor elgondolkodik azon, hogy újra megjelenik a csónakházban és újrakezdi a kenuzást.

– Jó lenne, ha azokat az emberi értékek, amelyeket itt lehet látni, érezni, minél többen magukénak éreznék – fogalmazott. Hoffmann Mónika, a 2009 óta működő Bajai Vízisport Klub elnöke reményét fejezte ki, hogy a klub méltó lesz Kolonics György szellemiségéhez. Érdeklődésünkre elmondta: az október 10-ig látogatható kiállításra előzetesen bejelentett csoportokat tárlatvezetéssel segítik. Elárulta továbbá, hogy személyes kedvence a kiállított tárgyak közül Kolonics György papucsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában