Kalocsa

2018.09.17. 10:54

Az agrárminiszter szerint muszáj cselekedni

Mezőgazdasági drónok bemutatójával egybekötött szakmai fórumot tartott pénteken délután, a Kalocsa-Meszesi Dunapart egyik éttermében az Agrárközösség.

Gábor János

A például tanácsadással és pályázatírással foglalkozó cég Font Sándor országgyűlési képviselő segítségével hívta meg a rendezvényre dr. Nagy István agrárminisztert. A tárcavezető mintegy száz gazdának tartott előadást: minden érezhető nehézség ellenére optimistán nyilatkozott a magyar agrárium jövőjéről, amiért személy szerint neki is sokat kell még dolgoznia, hogy a 2022-es választások előtt, amikor számon kérik a választók, ne kelljen azt mondania, hogy „nem sikerült”.

A miniszter hangsúlyozta: „nem szeretne a 2010 előtti időkre visszamutogatni”, de mégis úgy érzi, hogy csak az utóbbi nyolc évben voltak hasznosan elköltve a mezőgazdaság fejlesztésére érkező uniós támogatások, ezt pedig jól mutatja a termelés azóta bekövetkezett, mintegy 50 százalékos növekedése. Elismerte ugyanakkor: a szomszédos és Nyugat-európai országok termelési hatékonysága messze elhúzott mellettünk, annak ellenére, hogy a magyar termőföld nagyságrendekkel jobb minőségű, mint például a német. Szemléltette: hazánk, a rekordterméseket hozó 2016-os év után tavaly már csak az európai hektáronkénti termésátlagok 59 százalékát tudta felmutatni, így van hová bővülni. Ezért is nyugtázta örömmel, hogy akadnak olyan fiatal feltörekvő gazdák és szakemberek, mint a meghívói, akik jövőbe mutató megoldásokat mutattak be a rendezvényen, monitoringra, vagy éppen permetezésre használható drónokkal.

– Teljesen változtatni kell a gondolkodásunkon, a technikai eszközeinken, és mindenen, mert azokból a változásokból, amelyek a természetben, az időjárásban, így a mezőgazdaságban végbe mennek, az látszik, hogy muszáj cselekedni – mutatott rá, a technikai fejlesztések mellett érvelve dr. Nagy István. A miniszter azzal folytatta, hogy az átalakuló feltételekre csupán tapasztalatból már „nem lehet megoldást találni”. – Ilyen számaink vannak: tíz éven belül 40 százalékkal több fehérje, 2050-re pedig 70 százalékkal több élelmiszer kell, úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz fog rendelkezésre állni. Bevallom: a mai tudásunkkal nem fogjuk tudni megcsinálni. Csak akkor, ha nyitottá és késszé válunk arra, hogy új ismereteket, új technikai eszközöket fogadjunk be – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában