Kiskunfélegyháza

2018.08.27. 11:10

Túrával erősítették a barátságot a bicajosok

A Őseink útján címmel szerveztek kerékpáros emléktúrát a félegyházi múzeumbarátok Jászfényszaru és Kiskunfélegyháza között.

Vajda Piroska

Jászfényszaru volt a célpont

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A közelmúltban zárult háromnapos emléktúráról az egyik fő szervező, Kovács Gyula nyilatkozott a Petőfi Népének. Elmondta, Kiskunfélegyháza újratelepítésének 275. évfordulójára emlékezve szervezte meg a túrát a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint a Kiskun Múzeum Baráti Köre közösen.

A túra célpontja Jászfényszaru volt, amely település 1743-ban a legjobban kivette részét Félegyháza puszta benépesítésében és építésében. – Az volt a célunk, hogy bejárjuk azt az utat, amelyet egykoron az újratelepítő ősök 1743 tavaszán, kora nyarán megtettek – hangsúlyozta a fő szervező. Hozzátette: az emléktúrához a jászfényszarui kerékpárosok is csatlakoztak. Félegyházáról együtt vágtak neki a közel 150 kilométeres távnak.

– Mai világunkban talán a kerékpár az egyik olyan eszköz, amivel egy emléktúrát úgy lehet megtenni, hogy egy kicsit átérezzük azt a távolságot, amit elődeink szekérrel, lóháton, gyalog – az állataikat terelve – megtettek. Ugyanakkor a résztvevőknek jó alkalom volt a kikapcsolódásra és mint leendő partnervárosok közti kapcsolat erősítésére. A túra és az ahhoz csatlakozó programok alatt jobban megismertük egymást, és ez alapja lehet, hogy a jövőben több közös kerékpáros rendezvényt szervezzünk – tette hozzá Kovács Gyula.

Jászfényszaru volt a célpont
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában