Bács-Kiskun

2018.08.17. 07:00

Pedagógushiánytól aligha kell tartani a megyében

Az idei tanévet zavartalanul el tudják majd kezdeni az iskolák, nem lesz hiány pedagógusokból – hangsúlyozták a Petőfi Népe által megkérdezett tankerületi központok igazgatói.

Hraskó István

A tanár- és tanítóhiány téma a nyáron sokszor előkerült. A pedagógus-­szakszervezetek szerint egyre súlyosabb méreteket ölt a jelenség: tavaly ilyenkor 1000–2000 között volt a betöltetlen pedagógus állások száma, ma viszont már kétezer fölött van. És ami különösen aggasztó: az adatok szerint a tanárok jó része közelít a nyugdíj felé, azaz, ha nem történik változás, hamarosan nem lesz elég pedagógus, aki taníthatná a gyerekeket. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke szerint a pedagógus­hiány országosan nem jellemző, egy-egy tankerületben ugyanakkor valóban probléma. Megjegyezte azt is: az iskolák meg fogják tudni oldani az üres állások betöltését, mert nagyon jó a kapcsolat a tankerületek között, valamint a tankerületek és a pedagógusokat képző egyetemek között is.

A közszféra állásportálja, a Közigállás.hu szerint kedden országosan 1783 tanári és 519 tanítói állás volt még üresen, Bács-Kiskun megyében pedig 59 tanári és 26 tanítói. Megkérdeztünk több tankerületi vezetőt, ők hogyan látják a helyzetet.

A Kecskeméti Tankerületi Központ területén az összesen 2345 pedagógus álláshelyből 53 álláshelyet hirdettek meg, ez az összlétszám 2,3 százaléka. Jellemzően informatika, gyógypedagógia, angol, tanító, matematika, fizika, művésztanár területekre keresnek kollégákat.

– Az új tanév zavartalan kezdéséhez a megfelelő pedagóguslétszám rendelkezésre fog állni – jelentette ki Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója.

A Bajai Tankerületi Központhoz 42 oktatási intézmény tartozik, a pedagóguslétszám összesen 1046 fő.

– A Bajai Tankerületi Központ szoros kapcsolatot ápol a köznevelési intézményeivel, így miután az intézmények jelzik humánerőforrás-igényei­ket, azonnal felülvizsgáljuk a kérelmeiket, majd meghirdetjük az üres munkakört – mondta el Sárosi Magdolna igazgató.

A pedagógusi életpálya népszerű hazánkban, bár sok nehézséggel, de sok sikerélménnyel is jár

A bajai tankerületben 35 álláshely volt üresen, ez az összes 3,3 százaléka. Már a múlt tanév végén megkezdték az előkészületeket a betöltésükre. Baján és környékén is keresettek a matematika- és az angol nyelvszakos tanárok, de gyógypedagógusok jelentkezését is várták. Összesen 80 pályázat érkezett be a hirdetésekre. Sárosi Magdolna is hangsúlyozta: szeptembertől valamennyi iskolájukban biztosítani fogják a szakos ellátottságot.

A Kiskőrösi Tankerületi Központban sem lehet majd gond, itt a 838 pedagógus állásból összesen 10-et hirdettek meg, ami 1,2 százalékos arány. Tanító, testnevelés, idegen nyelvszakos pedagógus, gyógypedagógus területre várják az új munkatársakat. Vágó Ferencné tankerületi igazgató kiemelte: tavaly intézkedési tervet készítettek, ebben célként tűzték ki az alkalmazottak szociális munkakörülményeinek további javítását. Vágó Ferencné ugyancsak hangsúlyozta: a központjuk által fenntartott köznevelési intézményekben biztosítják a zavartalan tanévkezdést és a minőségi pedagógiai munka feltételeit.

A nyugdíjazások a közeljövőben nem okozhatnak gondot

A tankerületi központi igazgatók szerint az elkövetkezendő években várhatóan nem kell tartani pedagógusok nagyszámú nyugdíjba vonulásától. Hozzátették, ez egyébként is előre jól látható, tervezhető folyamat, így az intézményekkel közösen fel tudnak készülni az öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett kollégák pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában